Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдените случаи на COVID-19 в България станаха общо 23


Дезинфекция в столичното метро, 9 март 2020 г.
Дезинфекция в столичното метро, 9 март 2020 г.

Нови 16 случая на заразени с коронавирус бяха потвърдени в България в четвъртък, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тази информация допълва по-ранните съобщения за открити през деня 9 случая, всичките в София.

С това общият брой на заболелите от COVID-19 у нас става 23, от които една жена почина преди ден.

По думите на председателя на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски сред болните е жена с двустранна бронхопневмония в средно тежко състояние, която вече е настанена във ВМА. Тя е придружавала на конгрес в чужбина лекарката, установена като носител на коронавирус в сряда. Други двама предстои да бъдат настанени също във ВМА, след като са изследвани в лабораторията на болницата и състоянието им не е тежко.

Чрез националната референтна лаборатория са открити още 6 положителни проби. Четирима заразените били хоспитализирани още преди това в Белодробната болница. Те са били в контакт със семейството на починалата в сряда 66-годишна жена, чийто мъж се намира в критично състояние в "Пирогов".

По-рано в четвъртък общинските власти обявиха, че Втора градска болница в София вече има готовност да поеме до 50 инфекциозно болни. По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов това здравно заведение е определено да поеме при нужда пациенти с коронавирус, но засега заповед за преструктурирането ѝ няма.

Втора градска болница в София ще може да приеме до 50 заразени с коронавирус при нужда
Втора градска болница в София ще може да приеме до 50 заразени с коронавирус при нужда

Трансформацията би трябвало да отнеме 72 часа, като няма да бъдат допускани инфекциозно болни преди извеждането на всички досегашни пациенти на болницата. Идеята е във Втора градска болница да бъдат настанявани по-леките случаи, а по-тежките да бъдат приемани във ВМА, "Пирогов", "Александровска", където има добре оборудвани реанимации.

Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова в четвъртък беше забранена продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт. Това е една от мерките на Столичната община във връзка с коронавируса, наред с редовната дезинфекция на автопарка, ползван за обществени нужди.

Междувременно стана ясно, че МВР издирва петима души от Габрово, на които е бил издаден болничен за карантина заради коронавируса, тъй като наскоро са се върнали от Италия. Ако властите потвърдят, че те са нарушили карантината си, няма да получат обезщетение, съобщи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов пред бТВ. Габрово е един от градовете, в които бяха установени заразени с COVID-19, наред със София и Плевен.

Спазването на карантина от хора, посетили рискови страни, както и издирването на контактувалите с носители на коронавирус са сред приоритетните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) към страните, в които разпространението на заболяването все още не е високо. Преди ден организацията обяви пандемия от коронавирус.

СЗО препоръчва властите да наемат максимален брой хора, които да издирват контактите на потвърдените заразени, включително държавни и общински служители, доброволци и местни организации и клубове. От няколко дни това се прави в Италия, тъй като здравните инспектори вече не са в състояние да посещават всички адреси. Карантинирането на контактите на болните ще отложи избухването на епидемията, което ще позволи на здравните власти да подготвят болниците и ще даде шанс на повече болни да получат здравна грижа и да оцелеят.

Служители на РЗИ-София дезинфекцираха алеите на "Илиянци", докато представителите на МВР, митниците и НАП проверяваха документите на хората и стоката
Служители на РЗИ-София дезинфекцираха алеите на "Илиянци", докато представителите на МВР, митниците и НАП проверяваха документите на хората и стоката

Една от мерките, предприети от българските власти, беше блокирането на столичния базар "Илиянци" в четвъртък сутринта. Освен жандармерия, на мястото дойдоха служители от Районната здравна инспекция в София, митниците и НАП.

Повод за мащабната акция стана разпореждане на главния прокурор Иван Гешев от сряда, с което изиска от здравния министър Кирил Ананиев информация за предприетите конкретни мерки във връзка с данните, че синът на първата жертва на коронавируса в България " може да е пребивавал в района на стоков базар "Илиянци". Въпреки че впоследствие се оказа, че всъщност той работи на жп гара "Илиянци", акцията не беше отменена.

"Фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна – в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора", коментира пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по този повод. Освен дезинфекция и проверка на документите на работещите на базара, властите проверяваха и произхода на стоките, както и дали са платени акцизи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG