Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерският съвет предлага въвеждането на извънредно положение


Министерският съвет предлага на Народното събрание да въведе извънредно положение у нас. Това беше решено на заседание на МС, свикано късно в четвъртък от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. Мярката бе обявена малко след 24 часа в нощта срещу петък. До нея се стигна след като само за един ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.

Министър-председателят призова всички парламентарни групи да подкрепят мярката. По думите му тя трябва да даде възможност “да бъдат затваряни училища, университети, спортни и конферентни зали, конференции и да се даде възможност на министрите в своите ресори да направят всичко необходимо”.

Ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни. “Трябва всяка минута МВнР да актуализира сайта си със забрана да се пътува към други страни”, каза премиерът.

Законови промени: 5000 лв. глоба за нарушена карантина

По думите на Борисов “трябва да се помисли” за законови промени, които да регламентират драстични глоби за неспазване на карантнина. “В някои държави наказанията стигат до седем години затвор, в Гърция мисля че са три. Да не стигаме до там, но една глоба от 5000 лева трябва да се помисли”, каза премиерът пред Министерския съвет.

Той се обърна към вътрешния министър Младен Маринов с искането да бъдат затворени незабавно “дискотеки, барове и нощни клубове, където хората се потят и прегръщат”. В хода на разговорите в Министерския съвет е било обсъдено затварянето и на ресторанти, но засега тази такова решение няма.

Борисов призова още да бъде изработена клинична пътека за COVID-19, за да знаят лекарите какви пари ще получат за труда си. Сред идеите на премиера е в битката със заразата, която по думите му “не е Ебола, не е толкова опасна”, да бъдат включени и студенти по медицина от горните курсове на следването си.

“Много е тънка границата и само единството на нацията може да помогне за справяне с тази ситуация”, каза още Борисов.

Минимум 3 млрд. лв. загуби за хазната

Той предупреди и за икономическите щети. “Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, ако така вървим – 3 милиарда минимум ще е загубата”, каза Борисов.

Той цитира и германския канцлер Ангела Меркел, според която размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти щетите от предишната финансова криза. “Държавите не работят, бюджетите не се пълнят, потреблението рязко пада”, коментира още премиерът.

Очаква се предложението за въвеждане на извънредно положение, което е регламентирано в чл. 84 от конституцията, да бъде разгледано утре сутринта от парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG