Връзки за достъпност

Извънредни новини

8 нови случая на коронавирус у нас. Домашната карантина масово не се спазва


В петък в България бяха открити 8 нови случая на коронавирус, с което заразените в страната станаха общо 31. От днес на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19.

От националния щаб многократно посочиха, че хората, поставени под домашна карантина, масово не я спазват.

"Още от началото на създаването на щаба ние апелирахме към гражданите, които пристигат от така наречените рискови дестинации, че трябва да проявят голяма гражданска отговорност и съвест и да останат самоизолирани вкъщи. Имаме редица случаи и многобройни сигнали за масово нарушаване на такава домашна карантина", каза по-рано през деня председателят на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

По думите му една от причините за разрастването на епидемията е именно неспазването на карантина. Мутафчийски уточни, че става дума за хората, контактували с починалата в „Пирогов“ жена. Заедно със семейството си тя е присъствала на празнество с 24 души, като 11 от тях са дали положителни проби за коронавирус. Заразяването й е станало на 29 февруари в ресторант в Лом, където 24 души от фамилията са празнували 70-и рожден ден на брата на съпруга й.

Предполага се, че заразяването е тръгнало от съпругата на рожденика, която на 3 февруари т. г. се е завърнала от работа в Италия. Засега всички заразени се чувстват добре. Сред тях има и 3 деца - на 4, на 7 и на 11 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG