Връзки за достъпност

Извънредни новини

До 5 г. затвор и до 50 000 лв. глоба за нарушаване на карантина. Гешев също направи щаб


Главният прокурор Иван Гешев разпореди в петък създаването на щаб под негово ръководство, който да следи за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса
Главният прокурор Иван Гешев разпореди в петък създаването на щаб под негово ръководство, който да следи за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса

Умишленото нарушаване на предписана карантина в условията на въведеното в петък извънредно положение заради пандемията от коронавирус ще се наказва със затвор до 5 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева. Това прие единодушно на две четения парламентът с промени в Закона за здравето и в Наказателния кодекс (НК).

Условието за налагането на тези санкции е да има смъртен случай, какъвто вече беше регистриран по-рано тази седмица – заразена с COVID-19 жена на 66 години почина, след като беше приета в тежко състояние в „Пирогов“.

Междувременно в петък пресцентърът на прокуратурата съобщи, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев е създаден щаб на негово подчинение. Той ще следи „за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на заболяването, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка“.

Какви са новите наказания в НК?

Промените в Наказателния кодекс бяха внесени от председателката на правната комисия в парламента Анна Александрова и нейни колеги от ГЕРБ, сред които Десислава Атанасова, Красимир Ципов, Димитър Лазаров, Александър Иванов и Мария Илиева.

Депутатите в спешен порядък приеха две нови санкции, по-леката от които предвижда до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева за всеки, който наруши „правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората“. Досега този текст в НК регламентираше само пробация или глоба от 100 до 300 лева.

Второто, по-тежко наказание, което обаче ще важи в настоящата ситуация, когато вече е обявено извънредно положение и е регистриран смъртен случай заради пандемията от коронавирус, предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. За да се стигне до такава присъда, прокуратурата ще трябва да докаже пред съда, че обвиняемият умишлено е нарушил предписаната му карантина или друга мярка във връзка с ограничаването на разпространението на COVID-19.

"С така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора да спазват нормативната база"

„Смятаме, че с така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора, включително тези които са заразени, да спазват нормативната база. Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така – с отговорно поведение, бихме могли да се справим с тази криза“, аргументира промените Анна Александрова, цитирана от БНР.

Какво ще прави новият щаб към Иван Гешев?

В края на извънредното заседание на Министерския съвет в петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че за спазването на мерките по линия на въведеното извънредно положение ще следи МВР в „пълна координация“ с ДАНС и прокуратурата. По думите му държавното обвинение има собствена стратегия срещу хората, които биха опитали да спекулират със ситуацията, за да извлекат печалби.

Малко по-рано от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Иван Гешев е разпоредил на ръководителите на апелативните прокуратури в страната да взимат на специален надзор „всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение“.

„От министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката се изисква предоставянето на ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им“, ставаше ясно още от съобщението.

Новият щаб към главния прокурор е независим от вече съществуващия национален кризисен щаб, оглавяван от директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. От прокуратурата уточниха едиствено, че двете структури ще си взаимодействат и обменят информация.

Кои са членовете на новия щаб, подчинен на Гешев, и има ли вече образувани разследвания за нарушаване на мерките срещу коронавируса, от пресцентъра на прокуратурата категорично отказаха да пояснят пред Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG