Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдилищата спират работа почти напълно. Кои са изключенията?


Достъп до всички съдебни в сгради в страната до 13 април ще имат само магистратите, адвокатите, вещите лица, преводачте и гражданите, ангажирани с делата, които се разглеждат и в рамките на извънредното положение
Достъп до всички съдебни в сгради в страната до 13 април ще имат само магистратите, адвокатите, вещите лица, преводачте и гражданите, ангажирани с делата, които се разглеждат и в рамките на извънредното положение

Съдилищата в България няма да разглеждат повечето дела до края на извънредното положение заради коронавируса, обявено от парламента до 13 април. Това реши единодушно в неделя вечерта Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на свое извънредно заседание.

Според мерките, приети от съдебните кадровици, се забранява достъпът до всички съдебни сгради, включително на магистратите, адвокатите, вещите лица, преводачите и гражданите, които не са ангажирани с делата, посочени като изключения.

Кои са изключенията по наказателните дела?

Забраната не обхваща разглеждането на мерки за неотклонение на обвиняеми – ако сте задържан и прокуратурата поиска съдът да ви определи постоянен арест, това заседание ще бъде проведено, но при закрити врата.

Съдиите ще продължат да провеждат разпити на обвиняеми и свидетели по досъдебни производства – ако имате такова качество и наблюдаващият прокурор поиска да бъдете разпитан в съда, извънредното положение няма да попречи на това.

Сред изключенията попадат и казусите по Закона за здравето – когато държавното обвинение иска принудително настаняване в психиатрия, например.

Съдилащата ще заседават и по дела по новоприетите от парламента поправки в Наказателния кодекс, според които за неспазване на предписана карантина човек може да бъде глобен с между 10 000 и 50 000 лева и да получи до 5 години затвор.

Съдиите няма да отлагат и разглежданията на искания за екстрадиции и Европейска заповед за арест, за използване на специални разузнавателни средства (СРС), както и за налагане на глоби по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).

Кои граждански дела няма да бъдат спирани?

Ако в момента водите дело за родителски права, съдилищата ще продължат да се произнасят по т.нар. привременни мерки – тоест, кой от двамата родители ще се грижи за детето или децата, докато тече делото. Разглеждането на самото дело по същество обаче ще бъде отложено, докато не бъде отменено извънредното положение.

Съдиите ще продължат да се произнасят и по молбите за защита от домашно насилие – ако сте жертва на такова и се обърнете към съда, той ще трябва да се издаде заповед за защита или да откаже такава в рамките на обичайния срок.

Сред изключенията по граждански дела попадат още молбите за теглене на суми от детски влогове, за обезпечаване на доказателства, както и за налагане на парични запори като обезпечения на бъдещи граждански искове за обезщетения.

Кои административни казуси ще продължат да се гледат?

По отношение на административните дела съдилищата ще продължат да разглеждат молби за предварително изпълнение или за спиране на решения на администрацията, срещу които са подадени жалби в съда.

Освен това няма да бъдат отлагани и съдебните заседания по жалби за незаконно полицейско задържане – тоест, ако сте бил арестуван за 24 часа от служители на МВР, можете да подаде жалба в съда и тя ще бъде разгледана веднага.

Какво се променя до края на извънредното положение?

До 13 април се преустановява връчването на призовки, съдебни книжа и съобщения, а уведомяването на страните по делата, които ще се разглеждат по изключение, ще се извършва по телефона или по електронен път.

Всички останали дела трябва да се отсрочат за след 13 април, но до началото на съдебната ваканция, която започва на 15 юли. Ако извънредното положение бъде продължено, Съдийската колегия на ВСС ще се произнесе допълнително.

До 13 април няма да се образуват дела, с изключение на посочените по-горе, а подаването на всякакви документи ще става по пощата или по електронен път. Справки по дела ще се правят само по телефона или по имейла. Свидетелства за съдимост също ще се издават само електронен път, с изключение на служебно издаваните справки за съдимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG