Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страховете на хората": мъж е задържан за всяване на паника в Пловдив


Вътрешният министър Младен Маринов
Вътрешният министър Младен Маринов

Мъж е задържан в Пловдив за разпространяване на фалшива информация за заразени с коронавирус, скрити от властите. Това съобщи в понеделник вътрешният минстър Младен Маринов пред бТВ.

„Примерно разпространява, че в определено учебно заведение има 100 заразени, но ръководството на заведението крие и т.н., което в такава ситуация може да доведе до напрежение сред обществеността“, разказа Маринов с уточнението, че при ареста на заподозрения полицаите са открили и малко количество наркотици.

До задържането на мъжа се е стигнало след съвместна разработка на МВР и ДАНС. По този повод вътрешният министър призова всички „да не се заиграват със страховете на хората“, защото разследващите следят за подобни действия и в интернет.

По-късно ръководителят на местната областна дирекция на полицията Йордан Рогачев уточни пред БТА, че арестуваният е студент по медицина от Бангладеш. Пред полицаите задържаният Нилой Сил е разказал, че е присъствал на заседание на ръководството на Медицинския университет, на което е разбрал, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

По думите на вътрешния министър въведеното в петък извънредно положение заради пандемията от коронавирус е създало предпоставки за нови телефонни измами.

Той избори най-разпространените опити за подобни измами: „Имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус. Имате близък, който е настанен или пък трябват пари, за да бъде настанен в болнично заведение. Ние сме от Регионалната здравна инспекция и трябва да обезпаразитим дома ви... Такива неща, които в този момент хората не ги преценяват рационално, тъй като страхът е на високо ниво и това им притъпява бдителността“.

Масирани проверки срещу спекуланти

Няколко часа по-късно главният прокурор Иван Гешев се срещна с началника на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. След нея Гешев обяви, че държавното обвинение ще разпоредни масирани проверки за спекула с цените на стоките от първа необходимост.

Повод тези действия са зачестилите случаи на повишаване на цените на храни и лекарства покрай пандемията от коронавирус и обявеното извънредно положение в България.

От думите му стана ясно още, че основни приоритети в работата на разследващите ще бъдат контролът на хората, поставени под карантина, както и противодействието на телефонните измамници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG