Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Децата така или иначе учат сами." Какво става с изпитите за гимназии след 7 клас


Училищата в София за последно са били отворени на 5 март
Училищата в София за последно са били отворени на 5 март

Надежда Димитрова е майка на седмокласник от София. Синът ѝ не е ходил на училище от две седмици и няма да се върне в клас още поне десет дни заради грипната ваканция и заради извънредното положение, обявено заради разпространението на COVID-19. На него обаче му предстоят изпити и кандидатстване в гимназия. До момента не е ясно нито върху какъв материал ще са изпитите, нито е сигурно кога ще се проведат.

Синът на Надежда попада в групата на учениците, за които тази учебна година е по-важна от предходните. Други родители биха казали решаваща, но тя предпочита да не употребява силни думи.

В сравнение със зрелостниците, които ще кандидатстват в университети в и извън България, и които трябва да спазват различни срокове и процедури, седмокласниците се радват на повече предвидимост. Всички ученици кандидатстват през една и съща система с оценки от едни и същи изпити, дори и в най-елитните гимназии. Изключенията от тази процедура се броят на пръстите на ръцете.

Засега не се предвижда отлагане на изпити или промяна на сроковете за подаване на документти. Но каквото и да стане, ще бъде еднакво за всички. Въпреки това неяснотата остава и продължава да притеснява някои родители и деца.

Уроците от разстояние

Съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от петък, 13 март, всички училища, университети и други обучителни организации в страната са затворени до 29 март. Отменени са всички извънкласни мероприятия. Забранени са занималните и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, независимо от правно-организационната им форма. Законът за мерките по време на извънредното положение предвижда учениците да не ходят на училище, на курсове и на уроци до 13 април.

Синът на Надежда ходи на курсове извън училище за подготовка за изпитите след 7 клас. Те са прекъснати и още преди седмица родителите са получили указания какво да правят учениците докато са вкъщи. „Там не виждам някакъв сериозен проблем, защото учителките се обадиха по телефона, дадоха съответните домашни, които да се решат и това по никакъв начин не нарушава подготовката на детето“, разказа Надежда в телефонен разговор.

Училищата организираха дистанционно обучение. "Учителките започнаха да дават, дотук само три, някакъв вид домашна работа. Най-сериозна е по математика, разбира се, без да е нещо извънредно - да се решат тестове от сборника. По история дадоха да се направи един доклад, по информационни технологии също има поставени задачи. Трябва да се изпратят по имейл.“

„Вероятно в това ще се състои дистанционното обучение – учителите ще пишат децата какво да учат и съответно да го изпращат на някакъв имейл, за да може съответният преподавател да го провери. Това пак е добре, защото децата така или иначе учат сами.“

Министерството на образованието отчете в понеделник, че електронното обучение е достигнало до 89% от учениците. Всяко училище е решило само под каква форма да се провежда дистанционното обучение – синхронно или асинхронно. Базова възможност е използването на електронните дневници, които от началото на тази учебна година се използват в по-голяма част от училищата в страната, за поставяне на задачи за самоподготовка. Заради увеличения трафик достъпът до най-голямата такава платформа Shkolo беше затруднен в продължение на дни.

А изпитите?

До момента от Министерството на образованието посочват, че учебната година няма да бъде обявена за нулева. Не се предвижда и тя да бъде удължена или датите за изпитите на 7 и 12 клас да бъдат променени. За продължителността на ваканциите ще се решава в движение.

Въпреки че се въвежда обучение от разстояние, много е вероятно известна част от учебния материал да не бъде взет. Министърът на образованието Красимир Вълчев увери, че тази част от учебния материал, която не е взета, няма да бъде включена в държавните зрелостни изпити за 12 клас и в националното външно оценяване за 7 клас.

Според Надежда на този етап това изглежда най-логичното решение. „Не знам децата колко още материал имат да вземат до края на годината, но мисля, че дори да се наложи да се извади от изпита някакъв материал, който те няма да са взели, това не е някакъв проблем“, посочва тя.

Според нея учениците, които се подготвят за националното външно оценяване след 7 клас от началото на учебната година, няма да бъдат повлияни толкова сериозно от няколко седмици прекъсване на учебните занятия. „Те и без това цяла година препускат през материала“, отбелязва майката. „Това е проблемът на обучението, особено в 7 клас, не няколкото седмици ваканция заради коронавируса.“

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG