Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов е пребит до дома си в София


Главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов
Главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов

Главният редактор на в. "168 часа" и дългогодишен криминален журналист от в. "24 часа" Слави Ангелов е бил нападнат и пребит с метални тръби близо до дома си на столичния бул. "Дондуков" във вторник вечерта, потвърдиха от МВР. Малко след нападението той е бил откаран в близката болница "Царица Йоана" като БНР уточнява, че е бил контактен.

"Паркирах колата и тръгнах към къщи. Пред мен вървеше един съсед. Щом той влезе във входа, видях човек с маска. Отначало не обърнах внимание, защото сега много хора ходят с маски, но тази беше с череп и кости", разказа самият Ангелов пред "24 часа".

По думите му маскираните нападатели са били двама, а трети човек е снимал побоя с телефон. Журналистът е загубил съзнание, докато са го удряли, а когато се свестил на мястото вече е имало полиция. Там е пристигнал и директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Нападението не е било с цел грабеж

Предполага се, че побоят не е бил с цел грабеж, тъй като нападателите не са взели нищо от Ангелов, който в този момент е носел лаптопа си. Полицията разследва версията побоят да е заради публикации на Слави Ангелов, добавя "24 часа".

"Най-вероятно става въпрос за дадена поръчка за покушение", коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова телевизия, потвърждавайки, че основна версия за нападението на журналиста е неговата работа.

Според главния прокурор Иван Гешев пък "в момент като сегашния, нападението над Слави Ангелов е посегателство над държавността". Той е изразил това свое мнение в разговор с издателя на двата вестника Венелина Гочева.

"Слави Ангелов е разследващ журналист с активна гражданска позиция по много теми, особено екологични, като не се бои да бъде остър. Изказваме своята благодарност на болница "Царица Йоана" (известна повече като ИСУЛ) и на МВР за навременната и бърза реакция в тези смутни времена. Журналистите от "168 часа" преглеждат всички последни публикации на Слави и ще съдействаме активно на разследващите органи", се казва в официална позиция на "Медийна група България", издаваща двата вестника.

АЕЖ и БХК настояват за бързо и ефективно разследване

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и Българският хелзинкски комитет (БХК) осъдиха побоя над Ангелов, настоявайки за бързо и ефективно разследване на престъплението.

"АЕЖ – България вече сигнализира международните си партньори, както и Платформата за безопасността на журналистите към Съвета на Европа за инцидента, който е поредното доказателство за това колко опасна може да бъде професията журналист. Със сигурност от България ще се очаква това престъпление да бъде разкрито не само на ниво извършители, а да се стигне и до поръчителите", се казва в декларация на журналистическата организация по случая.

"Всяко насилствено престъпление е укоримо, но особена е тежестта на тези, чиято цел е да "задушат" журналистическата работа и да сплашват журналистите, за да не огла­ся­ват факти и информация. Жертва на едно такова покушение не е само непосредствено по­стра­далото лице, но цялата журналистическа гилдия и самото право на об­щес­тве­ност­та да бъде информирана по важните за всички ни въпроси", посочват пък от БХК.

Последните публикации на Слави Ангелов

През последните месеци главният редактор на "168 часа" пише предимно коментари на различни теми в изданието. Последният му текст беше свързан с оправдателната присъда на бизнесмен, който беше изправен пред съда за унищожаването на дюни на къмпинг "Смокиня" през миналата година.

Сред последните статии, подписани от Слави Ангелов, има и разследване за сводник с прякорите Дани Обувката и Дани Носа, който според информацията на журналиста държи 50-60 елитни компаньонки и приема поръчки не само в София, а от цяла България и дори от Гърция.

В началото на февруари главният редактор на "168 часа" прогнозира, че казусът с поисканата от българските власти екстрадиция на Васил Божков от Обединените арабски емирства ще се проточи дълго време, тъй като "Дубай не е върнал досега нито един обявен за издирване българин", а там се укриват "няколко дузини уникални аферисти от държави в Европейския съюз, Австралия, Съединените щати и други места на планетата".

През декември миналата година Ангелов написа и коментар, посветен на собствениците на хазартната компания "Ефбет", в който твърдеше, че те "разпродавали панически имотите си в София на безценица". Авторът посочваше още, че "като криминален репортер надушвам кървене и драматична развръзка в тази история с потенциал за сериал".

Три дни по-късно спецпрокуратурата обяви, че е образувала разследване за изнудане по подаден от братята Цветомир и Боян Найденови сигнал срещу бившия им съдружник в хазартния бизнес Васил Божков. Месец по-късно управляващите решиха държавата да монополизира лотарийните игри, отстранявайки от пазара именно собственика на "Нове холдинг" и "Национална лотария".

Впоследствие прокуратурата обвини Божков като лидер на организирана престъпна група, ощетила държавата с над 550 млн. лв., а успоредно с това започна да го разследва и за ръководство на банда, занимавала се с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. Отново по сигнал на братята Найденови.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG