Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как и защо Кирил Домусчиев се оказа хоспитализиран в "Софиямед"


Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

Медицинският комплекс "Софиямед" е под 48-часова карантина след като е установено, че пациент е заразен с коронавирус. Това съобщи първо ръководителят на Националния оперативен щаб за COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски във вторник. По-късно такова съобщение се появи и на сайта на лечебното заведение. Без официална информация кой е пациентът.

След като някои медии съобщиха, че става дума за бизнесмена Кирил Домусчиев, самият той оповести през Фейсбук, че е диагностициран със заболяването, но не посочи къде е настанен.

Къде и защо е настанен председателят на най-голямата работодателска организация (КРИБ) и собственик на Нова телевизия Кирил Домусчиев? Тези въпроси станаха актуални, защото "Софиямед" не е сред лечебните заведения в София, в които е предвидено да бъдат диагностицирани и лекувани случаи на COVID-19.

Всеки, който има съмнения за коронавирус, трябва да следва ред, огласен от здравните власти. Първо, да се свърже с личния си лекар, който да вземе решение има ли нужда от хоспирализация или не. След това специално оборудвани екипи на Спешна помощ да транспортират пациента до Военномедицинска академия (ВМА), ако е над 18 години; до Инфекциозна болница в София, ако е под 18 години; до Белодробната болница в столицата, ако е имал контакт със заразен с COVID-19, но няма симптоми.

"Пирогов" и "Александровска" също могат да приемат пациенти за диагностициране и лечение на коронавирус. В областните градове хоспитализацията се извъшва в инфекциозните отделения. В този списък нe присъства "Софиямед", която в момента е под карантина заради случая с Домусчиев. Причината да има точно описан ред е ограничаването на разпространението на заразата, както и запазване на пълния капацитет на болниците извън списъка.

"Питате заради личността на пациента"

Попитахме Министерството на здравеопазването как и защо се е стигнало до тази ситуация. Оттам препратиха към Националния щаб въпроса защо не е спазен оповестеният широко протокол, започващ от личния лекар и насочващ пациента към някоя от болниците за лечение на коронавирус. Ген. Мутафчийски коментира, че „очевидно никой не може да спре болните да посещават различни болници“.

„Скоро ще бъде така в много болници, не само в "Софиямед". В Ломбардия училища са превърнати в болници“, допълни ген. Мутафчийски. Той уточни пред Свободна Европа, че не всяко респираторно заболяване е коронавирус. На въпрос дали не е трябвало болният все пак да потърси първо личния си лекар, председателят на щаба отговори: „Нека не се заблуждаваме – питате ме това заради личността на пациента“.

В официалното съобщение на "Софиямед" се посочва, че пациентът с COVID-19 е постъпил заедно с придружител в болницата с грипоподобни симптоми. При хоспитализацията си двамата пациенти са удостоверили, че са им извършени предварителни тестове за коронавирус, с отрицателен резултат. Като доказателство е показан документ от Националната референтна лаборатория.

"При повторен тест на единия от пациентите в болницата е потвърден положителен резултат за коронавирус. Всички, които са били в контакт с него - от 1 и 2 ред, включително персоналът от лечебното заведение, са идентифицирани и са изолирани под карантина. Към този момент пациентът е в стабилно състояние."

XS
SM
MD
LG