Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокат на Цветан Василев е арестуван и обвинен в пране на пари


Арестуваният Лазар Карадалиев представлява Цветан Василев по делото за източването на КТБ
Арестуваният Лазар Карадалиев представлява Цветан Василев по делото за източването на КТБ

Един от адвокатите на бившия банкер Цветан Василев е задържан и обвинен в пране на пари, става ясно от съобщение на спецпрокуратурата в сряда. Става въпрос за Лазар Карадалиев, който получи подобни обвинения още в края на миналата година. Настоящият му арест обаче е по ново дело, образувано срещу предполагаема адвокатска престъпна група, уточниха разследващите.

Карадалиев е обвинен като лидер на групата, а заедно с него към наказателна отговорност са привлечени още двама негови колеги и служител на кантората им. Имена обаче не се посочват. Според спецпрокуратурата групата на четиримата е действала от 2014 г. като за предполагаемото пране на пари са използвани фирми, регистрирани на подставени лица.

"Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност", пише в съобщението на държавното обвинение без да се конкретизират подробности.

Лазар Карадалиев е оставен за постоянно в ареста с определение на спецсъда, но то може да бъде обжалвано пред втората инстанция. Другите двама адвокати са освободени срещу гаранции от по 150 000 лв., а служителят – срещу гаранция от 50 000 лв.

Разследващите обискираха кантората на Карадалиев в края на миналата година, което провокира остра реакция на Висшия адвокатски съвет. Тогава самият адвокат обясни действията на спецпрокуратурата с факта, че освен Цветан Васлев, той представлява и оръжейния търговец Емилиян Гебрев по делата му, свързани с придобиването на завода „Дунарит“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG