Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с COVID-19 в България достигнаха 105, жертвите са три


Венцислав Мутафчхийски
Венцислав Мутафчхийски

Броят на заразените с новия коронавирус в България достигна 105. От четвъртък сутринта до 17 часа са потвърдени 11 нови случая, съобщи началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Двама от пациентите са от Смолян, двама от Пловдив и седем от София.

По-рано беше съобщени, че пациентка с COVID-19, която е била настанена в „Пирогов“, е починала. тава въпрос за възрастна жена на 80 години, която е била преместена от друга болница с тежък инсулт. Така броят на починалите пациенти с коронавируса става трима.

Установени са случаи в областите Велико Търново, Смолян, Перник, Бургас, София-град, Плевен, Габрово, Ловеч,​ Варна, Монтана, Перник и Благоевград.

По думи на Мутафчийски към момента в най-тежко състояние е мъж, който е с дихателна недостатъчност, но за него все още се чака потвърждение, че е заразен. В софийските болници хоспитализираните пациенти са с двустранни бронхопневмонии, които все още са без признаци на дихателна недостатъчност. При останалите пациенти проявленията към момента са по-леки.

По време на сутрешния брифинг стана ясно също, че през нощта един човек е избягал от наложената му карантина. Той вече е бил издирен и е върнат в „Пирогов“. Мъжът е бил с положителен бърз тест за коронавирус.

„За бързите тестове ние направихме едно наше проучване. От 10 лица, които са със сигурност коронавирус инфекции, с установена клиника и доказани с PCR теста, бързите тестове са положителни само при четири. Останалите 70% са фалшиво отрицателни. За това говорехме през цялото време за бързите тестове. Това, разбира се, е още началото и трябва да видим и от други производители“, посочи Мутафчийски.

Голям ръст е установен в случаите по света – 15 хил., което прави общия брой на заразените приблизително 220 хил. души. По данни на кризисния щаб няма държава в Европа, която да няма установен случай на заразени от коронавирус.

За последното денонощие в Италия са регистрирани нови 475 смъртни случая, което е рекорден брой жертви за една държава в рамките на 24 часа, предаде Франс Прес. В страната са установени общо 4207 нови случая, което също е нов рекорд.

В същото време в китайският град Ухан, от който започна световната криза, свързана с коронавируса, за пръв път няма нито един нов случай на заразен за денонощие, предаде Ройтерс. В страна се отбелязва рекордно увеличение на привнесените случаи, като най-много такива са установени в столицата Пекин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG