Връзки за достъпност

Извънредни новини

От биооръжие до предсказание на Ванга за COVID-19. Следите водят до Кремъл


Русия не е единственият източник на дезинформация за коронавируса, но според Европейската комисия тя е един от основните генератори на "алтернативни факти"
Русия не е единственият източник на дезинформация за коронавируса, но според Европейската комисия тя е един от основните генератори на "алтернативни факти"

Руски медии разгръщат "сериозна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да увеличат негативния ефект от епидемията от коронавирус, да създадат паника и да всеят недоверие, се казва в документ на Европейската дипломатическа служба, цитиран от агенция Ройтерс.

Кремъл отрече твърденията в сряда, като заяви, че те са неоснователни и лишени от здрав разум. Това се случва на фона на обявена от Световната здравна организация пандемия от COVID-19. Заразените по света са над 240 хиляди, близо 10 хиляди са смъртните случаи. Епицентърът на пандемията вече е в Европа.

В документа на Европейския съюз (ЕС) се посочва, че руската кампания, като разпространява фалшиви новини онлайн на английски, испански, италиански, немски и френски език, използва противоречиви, объркващи и злонамерени съобщения, за да затрудни ЕС в информирането за действията, предприети на европейско ниво за справяне с пандемията.

„Продължава значима дезинформационна кампания на руските държавни медии и прокремълски издания относно COVID-19“, се казва в деветстраничния вътрешен документ от 16 март.

„Общата цел на дезинформацията на Кремъл е да влоши кризата на общественото здравеопазване в западните страни... в съответствие с по-широката стратегия на Кремъл за осъществяване на опити за подкопаване на европейските общества“, се казва в документа, изготвен от Европейската служба за външна дейност.

Службата разполага с малко звено, което следи опитите за дезинформация през медиите. То е регистрало почти 80 случая след 22 януари.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че в документа на ЕС липсват конкретни примери или връзки към конкретни медии и определи твърдения като “резултат от антируска мания".

Всъщност документът на ЕС цитира примери, включително неверни твърдения, че американски войник, дислоциран в Литва, е заразен и хоспитализиран. Финансираният от руската държава тв канал на испански език RT (Russia Today/“Русия днес”) е 12-ият най-популярен източник на новини за коронавируса между януари и средата на март по брой на новини, споделяни в социалните медии, се казва в документа.

Пророци, апокалипсис и беларуската опозиция

Според специалната страница за борба с дезинформацията EUvsDesinfo, поддържана от Европейската комисия, е “лесно да се създаде впечатлението, че усилията за прокремълска дезинформация на коронавируса са навсякъде”.

Стратегическото звено, което наблюдава и разобличава информационни манипулации, East StratCom, проследява до прокремълски медии твърдението, че коронавирусът е по-малко опасен от сезонния грип и че жертвите от него ще са по-малобройни, докато финансите и личните свободи ще пострадат трайно.

Като случай на дезинформация външната служба на ЕС определя и твърдението, че COVID-19 слага край на цивилизацията, каквато я познаваме, заменяйки я с няколко “затворени зони”, които ще се обособят като отделни цивилизации.

Европейската комисия се опитва да развенчае митовете и че COVID-19 е биологично оръжие. Многобройни публикации развиват теории, че то е произведено от САЩ, Великобритания и дори от беларуската опозиция.

“Казват ни, че голямата фармацевтична индустрия преувеличава епидемията, за да увеличи продажбите. Чуваме, че страдат знаменитости като Джаки Чан и папа Франциск, че прозорливи хора - Баба Ванга и Нострадамус - са предсказали заболяването”, се казва в публикация на европейската дипломатическа служба, посветена на прокрокремълската пропаганда.

Специално твърдението за предсказанието на българската пророчица е проследено до руските “Комсомолская правда”, “Московский комсомолец”, както и до по-малки сайтове като RIA FAN, Utro.ru. В него се настоява, че Ванга е провидяла идването на епидемията, но не от Азия, а от Африка. Сред конспиративните теории за глобалното разпространение на вируса се дава пример с разсъжденията на близкия до Кремъл националист и философ Александър Дугин, който сравнява болестта с наказанията на древните богове и твърди, че тя ще позволи “пълното обновяване на обществата”, поразявайки бедни и богати, известни и обикновени хора.

"Целта на руската пропаганда не е да "продаде идеята", а по-скоро да бъде объркана публиката с „алтернативни факти“

Анализът добавя, че съобщенията, насочени към международна аудитория, целят “да всеят раздор” с различни, често противоращи си съобщения, версии, „течове“, „сензационни разкрития“ и конспиративни теории.

“Те са насочени към намаляване на доверието в усилията на здравната система, органите, националните и международните институции чрез сеене на паника, недоверие и създаване на очакване за предстоящ крах”, се казва в анализа.

Говорител на Европейската комисия коментира, че броят на дезинформациите, публикуването на подвеждаща, погрешна информация, както и явни лъжи, се е увеличило от началото на епидемията. Проследяването на източниците води до доставчици, базирани в Русия или до медии, които в миналото са били идентифицирани като прокремълски, каза той с уговорката, че Русия не е единственият източник на пропаганда за епидемията.

Европейската комисия е в контакт с големите онлайн платформи, управляващи Google, Facebook, Twitter и Microsoft, като обсъжда с тях свалянето на невярна информация и промотиране на достоверни източници като националните здравни власти и Световната здравна организация. През последните две седмици еврокомисарят за ценностите Вера Йоурова се е срещала два пъти с тях в опит да ограничи разпространението на невярна информация за COVID-19.

Междувременно говорител на Еврокомисията призова гражданите да бъдат „много внимателни“, да използват медии, на които имат доверие и да проверяват източниците на информация.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG