Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме само да помагаме на болните". Как двама лекари се оказаха разследвани за всяване на паника


Общинската болница "Св. Мина" в Пловдив
Общинската болница "Св. Мина" в Пловдив

Двама лекари от Пловдив публично се оплакаха преди седмица от липсата на предпазни средства и добра организация на работа в условията на епидемия от коронавирус. Седмица по-късно те се оказаха разследвани за всяване на паника. Разказана накратко и по този начин, историята е вярна и може да звучи абсурдно. Вярно е също, че хронологията на събитията е много по-дълга и разкрива при какви условия работят лекарите, доколко са подготвени институциите и колко непозната е настоящата криза за всички.

Става въпрос за случай с възрастна пациентка в тежко състояние в болница „Св. Мина“ в Пловдив, която има симптоми, подобни на пневмония от коронавирус, но лекарите нямат възможност да я тестват. Ден по-късно жената умира от белодробна емболия, а направеното дни след смъртта ѝ изследване за COVID-19 дава отрицателен резултат.

Междувременно завеждащият кардиологичното отделение в болницата д-р Цветан Деведжиев и колегата му д-р Румен Стоилов пишат отворено писмо до областния управител и ръководител на кризисния щаб в града Дани Каназирева. В резултат от него „Св. Мина“ получава няколко дарения с предпазни средства, а преди ден – за първи път и писмени инструкции как да действа при случай на коронавирус. Въпреки че още преди седмица кризисният щаб в Пловдив реши „Св. Мина“ при нужда да приема болни от COVID-19.

Три дни по-късно прокуратурата образува разследване за всяване на паника, а полицията кара лекарите да подпишат декларации, че няма да изнасят неверни факти пред медиите. Това се случва на фона на пандемия от коронавирус, заради която България е в извънредно положение от 13 март насам. Досега доказаните случаи на COVID-19 са над сто, а трима души с коронавирус починаха.

"Ако тази жена е заразена..."

Историята започва през нощта срещу петък, 13 март, когато в болницата е приета 84-годишна жена с пневмония и белодробен тромбоемболизъм. Диагнозата е поставена след изследвания, но рентгенологът доц. Георги Хаджигеоргиев изразява съмнения, че случаят има симптоми на пневмония от коронавирус.

"Прегледахме я на рентген, белият ѝ дроб видимо е поразен от вирусна инфекция"

„Само че при нас няма нито тампони, с които можем да вземем секрет, нито хранителна среда, в която да поставим пробата, за да може тя да оцелее, докато стигне до някоя от лабораториите в Стара Загора или в София. Прегледахме я на рентген, белият ѝ дроб видимо е поразен от вирусна инфекция. Обадихме се на линейка да дойде, за да я откара в Инфекциозна, но ни отказаха“, разказва в събота дежурният нощна смяна д-р Стоилов пред сайта PlovdivNow. Той изказва предположение, че „ако тази жена е заразена, в момента цялото отделение си получава порцията“.

Д-р Цветан Деведжиев
Д-р Цветан Деведжиев

По-късно същия ден пациентката умира, а вечерта БНТ съобщава за случая в централната си емисия. Пред националната телевизия д-р Цветан Деведжиев обяснява: „Вчера в 11.00 часа получихме резултата от рентгеновите изследвания, дадени от доц. Хаджигеоргиев, където според него и Американската асоциация по образна диагностика съвпадат промените в графията на белия дроб, с тези, които ги използват американците като доказателствен материал за т.нар. коронавирус пневмония“.

Ръководителката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив д-р Ваня Танчева пък коментира пред телевизията, че инфекционист е отхвърлил опасенията на рентгенолога на „Св. Мина“ и затова проба за коронавирус така и не е била взета от жената.

Прокуратурата се самосезира

В неделя в болницата пристига следователка, за да направи оглед на тялото, след което разпитва двамата лекари. „Отидохме на разпит, всичко беше съвсем нормално. Даде ми удостоверение за аутопсията, което аз трябваше да занеса на управителя (на болницата) – за това, че не трябва да се прави аутопсия, тъй като прокуратурата поема случая“, разказа д-р Деведжиев пред Свободна Европа в четвъртък.

Аутопсия обаче все пак е направена, взети са тъкани от белия дроб и бронхиалната система, които са изпратени в София за изследване. Именно то дава отрицателен резултат, но чак в сряда. Според д-р Деведжиев обаче това е било очаквано, тъй като подобно изследване трябва да се направи до няколко часа след смъртта, тъй като и да има вирус, той не може да оцелее по-дълго.

Междувременно прокуратурата се самосезира и започва да разследва „неправилно организиране на медицинския процес“, обясни пред Свободна Европа д-р Стоилов. По този повод двамата с колегата му Деведжиев са разпитвани няколко часа в неделя в следствието в Пловдив.

"Инициирано е веднага прокурорско разследване след смъртта"

„Инициирано е веднага прокурорско разследване след смъртта – на действията на всички директно замесени и административно обвързани със случая. Всъщност нищо от написаното и казаното (от двамата лекари) не се различава от фактите и не е изопачено изложено“, добави д-р Стоилов.

Второ дело, втори разпит

След като в сряда е обявен резултатът от изследването на тъканите, взети от тялото на възрастната жена, директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев заявява пред DarikNews, че „досъдебно производство е образувано срещу лекарите от МБАЛ „Св. Мина“, обявили, че 84-годишна жена, която почина от пневмония, е заразена с коронавирус“.

Така полицейският началник съобщава за разследване за всяване на паника, образувано още предния ден – вторник. Неясно защо то е възложено на „Икономическа полиция“. Там Деведжиев и Стоилов са извикани на нови разпити в сряда, след което са накарани да подпишат предупредителни протоколи, че няма да разгласяват неверни факти пред медиите. На възраженията им, че и досега не са правили това, служител на МВР уточнява: „Това е в бъдеще време“.

Двамата лекари отричат някога да са заявявали, че жената е заразена с COVID-19. Такива твърдения не са цитирани от тяхно име и в медиите – отразени са само съмненията им, провокирани от становището на рентгенолога доц. Хаджигеоргиев.

"Нито съм казал, че имаме коронавирус, нито съм казал, че клинично на тази жена върви да ѝ дадем тази диагноза"

„Аз никаква паника не всявам, аз обяснявам само, че искаме да работим и да защитаваме с необходимите средства болните и работещия персонал. Нито съм казал, че имаме коронавирус, нито съм казал, че клинично на тази жена, която почина, върви да ѝ дадем тази диагноза. Цялата история започна от образната диагностика, направена от доц. Хаджигеоргиев, който дойде и каза, че това за него е пневмония от коронавирус“, коментира д-р Деведжиев пред Свободна Европа.

„Всичко, което сме казали, беше отразяване на истината и нашите притеснения, че не сме защитени, че не можем да работим както трябва, защото самата система ни оказва съпротива. Както и че институциите, които трябва да координират това и да го организират, всъщност не знаят какво не е наред и ние искахме това да стигне до тях“, добави колегата му Румен Стоилов.

"Такива дела има в цялата страна"

Потърсена за коментар, говорителката на главния прокурор Сийка Милева не потвърди изрично за дело срещу двамата лекари в Пловдив, но и не отрече.

„Доколкото ми е известно, доктори може и да са били разпитвани в качеството им на свидетели както всеки един гражданин може да бъде разпитан. Но досъдебните производства не се образуват нито срещу лекари, нито срещу който и да е било – то е за деяние. Установени са такива данни, образувано е явно такова досъдебно производство, но такива досъдебни производства има в цялата страна“, каза Милева пред Свободна Европа.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Попитана дали държавното обвинение ще третира като всяване на паника всяка критика, отправяна от лекари по повод действията на властите срещу разпространението на коронавируса, тя заяви, че не ѝ е известно да има такова решение.

"Ако прокуратурата има такива данни, си образува дела задължително – не само за болници"

„Това си е текст от Наказателния кодекс, който ако прокуратурата има такива данни за такова извършено престъпления, си образува дела задължително – не само за болници, за каквото и да е било. Този текст сега почна да се прилага повече – който предава по радио, по телфон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.“

Отвореното писмо

Според двамата лекари делото срещу тях може да е свързано с отвореното писмо, което изпращат до областния управител. Те не отрекоха, че имат такива подозрения. Писмото им до областната управителка Дани Каназирева беше разпространено от пловдивските медии още в събота. В него лекарите заявяват, че болницата им „няма доставени дори лични предпазни средства за медиците, така нужни в подобни случаи. Няма и нужния брой респиратори, липсват инструкции за работа в новата ситуация, тампони и разтвор за вземане на проба за изследване на вируса, както и денонощна охрана“.

„Всъщност това е публична изява не за масовост и вдигане на шум, а опит да се стигне до административните структури, тъй като официалният път да се стигне до тях не е ясен и резултат досега в тази сложна обстановка ние не сме видяли да има“, коментира д-р Стоилов.​

"Ние нямахме указания как да действаме"

„Ние нямахме указания как да действаме. Указанието за действие в условията на коронавирус го получихме днес (четвъртък – б.а.) в писмен вид и веднага започнахме да го размножаваме на ксерокс и да го обсъждаме с колегите“, добавя и д-р Деведжиев.

По думите му друг пряк резултат от отвореното писмо са получените в „Св. Мина“ дарения от гражданския проект „За доброто“ – маски, калцуни, ръкавици, назални катетри и предпазни гащеризони за еднократна употреба.

Ситуацията "по документи"

„Аз мога само да говоря по документи. Още на 10 март директор дирекция „Здравеопазване“ към община Пловдив, тъй като болницата е общинска, ми е докладвал, че всички общински здравни заведения са снабдени с маски и ръкавици. Не говорим за някакво специално облекло, което е за инфекциозна (болница – б.а.)“, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева пред Свободна Европа.

По думите ѝ тя е получила становища, че „Св. Мина“ има готовност да приема пациети с COVID-19 от дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив и от управителя на болницата д-р Генади Странджев. Освен това във вторник е изпратила проверка в здравното заведение, която също е потвърдила добрите условия там.

„Не знам за тази проверка, но никъде нямаше защитни средства. Едва вчера (сряда – б.а.) започнаха да постъпват подобни неща, което ни прави по-спокойни, защото става дума за здравето на болните и на работещите“, твърди обаче д-р Деведжиев.

Свободна Европа направи опит да се свърже и с управителя на „Св. Мина“ д-р Странджев, но секретарката му първо заяви, че той е извън кабинета си, а два часа по-късно обясни, че е в съвещание и е по-добре да бъде потърсен в петък.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG