Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мога ли да се тествам за коронавирус в частна лаборатория? Въпроси и отговори


В момента тестове за коронавирус се извършват в една частна лаборатория, но се очаква в следвашите дни да стане възможно използването на т.нар. бързи тестове в други лаборатории, както с такива, които ще бъдат налични в аптеките
В момента тестове за коронавирус се извършват в една частна лаборатория, но се очаква в следвашите дни да стане възможно използването на т.нар. бързи тестове в други лаборатории, както с такива, които ще бъдат налични в аптеките

След като в България бяха въведени извънредни мерки за справянето с COVID-19, много хора започнаха да си задават въпроса как да разберат дали са болни.

Въпреки че навсякъде има информация за симптомите при евентуално заразяване с вируса, както и за стъпките, които всеки трябва да предприеме, има немалко хора, които искат да се подложат на тестове в частните лаборатории.

Ето няколко въпроса и отговора по случая:

Има ли тестове в частните лаборатории?

Да, към момента вече има частни лаборатории, които предлагат възможност за тестване за коронавирус. Тестовете са т.нар. PCR (полимеразна верижна реакция).

Очаква се в следващите дни лабораториите и аптеките да се сдобият с т.нар. „бързи“ тестове. Те обаче не са толкова надеждни и по информация на кризисния щаб често дават фалшиво отрицателен резултат.

Мога ли да си направя тест?

Да, към момента частните пациенти могат да се изследват. Цената, която предлагат от лабораториите е 120 лв. и включва тестване също за грип А и Б. Резултатите стават известни в срок до два дни.

Каква е разликата между PCR и бързите тестове?

От СЗО информират, че единственият начин със сигурност да се установи, че някой е заразен с COVID-19, е ако се подложи на PCR тест.

Що се отнася до бързите тестове, те са много видове.

В сряда председателят на кризисния щаб в България ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в България са направили проучване на един вид бързи тестове. От 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PCR тестове, те са показали положителни резултати само при 4. Ще бъдат търсени бързи тестове от друг производител.

Специалистите се обединяват около мнението, че бързите тестове могат да помогнат за по-бързото идентифициране на заболелите, но при положителен бърз тест всеки трябва да се подложи и на PCR тест.

Какво се случва, ако тестът ми в частна лаборатория бъде положителен?

Във вторник директорът на частна лаборатория в София, която към момента предлага тестване за COVID-19, доц. д-р Росен Михайлов обяви пред БНР, че през изминалата седмица са извършени 298 тестове, от които 7 са се оказали положителни.

След това, следвайки процедурата, от лабораторията са изпратили положителните проби до Националния център по заразни и паразитни болести, откъдето са потвъдили резултатите за наличие на коронавирус. Това означава, че резултатът от всеки положителен тест, извършен в частната лаборатория, трябва да бъде потвърден от държавна лаборатория.

Хората, чиито тестове са положителни, биват поставяни под домашна карантина или ако състоянието и е по-сериозно - хоспитализирани.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG