Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 в България: 163 души с потрвърдена диагноза. МВР започна да прилага мерките за междуградско пътуване


Общият брой на доказаните случаи на COVID-19 в България към събота следобед са 163. Само в днешния ден отчетените положителни проби са 21. До момента починалите в страната са трима, а излекуваните от заболяването също са трима.

Повечето пациенти се лекуват в домашни условия, а състоянието им е от леко до средно тежко. В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние.

Такова бе и едно от решенията на Националния щаб за борба с COVID-19, огласено в края на първата седмица от извънредното положение.

Извънредното положение бе гласувано от Народното събрание по искане на Министерския съвет. Целта му е ограничаване на социалните контакти и предпазване на възрастните хора, които са сред най-застрашените от вирусното заболяване. Преди ден бяха представени новите по-строги мерки, които ограничават и междуградското движение в България.

Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години.

Председателят на щаба проф. Мутафчийски уточни има осем пациенти, които са между 20 и 50 години и проявяват сериозна симптоматика.

Първи заболял лекар в Бургас

От щаба потвъриха също информацията, че лекар в Бургас е дал положителна проба за коронавирус.

Сутринта в събота от местния кризисен щаб в града съобщиха, цитирани от Нова телевизия, че хирургията на частната болница “Бургасмед" от петък вечерта е под карантина, заради положитена проба за коронавирус при лекар.

Вземат се проби от персонала и пациентите, обясни пред Нова телевизия шефът на болницата д-р Стоил Апостолов. Отделението ще бъде затворено и поставено под карантина. Целият персонал не хирургичното отделение е бил контактен - лекари, сестри и санитари, които са били на работа в датите, които са указани в заповедта. Под карантина остават и пациентите. При тях докторът е минавал на визитация, поясни още д-р Апостолов.

Заради това, че медицинско лице от Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, надежда и любов” в Бургас е диагностициран с коронавирус, заведението също е поставено под карантина.

Вътре остават общо 131 човека, сред които 46 деца на възраст от 0 до 7 години. Под задължителна домашна карантина остават други 80 членове на персонала.

Болница “Токуда” под карантина

Столичната болница “Токуда” пък е под карантина, защото пациент, лежащ там с пневмония е дал положителена проба за COVID-19.

Лечебното заведение ще бъде затворено за 24 часа за дезинфекция. От отделни входове ще могат да бъдат пропускани пациенти с необходимост от животоспасяващи манипулации.

Километрични опашки на изхода на София

В същото време на изхода на София към автомагистрала “Тракия” се образува километрична опашка от автомобили, бусове и камиони. Тя е в резултат на новите по-строги мерки от извънредното положение заради COVID-19. Сред тях бе и забрана на пътувания между областните градове, освен ако не са наложителни.

Полицията проверява лични карти, както и издадени бележки от фирми за месторабота на водачите на превозни средства.

Униформените връщат обратно в София водачите, които не могат да докажат повода за пътуването си.

Всички автомобили, които не са с регистрация в София, се пропускат.

Пропускат се и товарни автомобили, а международните тирове се ескортират с полицейски автомобили, като преди това се събират на колони.

Според информация на различни медии движението е интензивно и на изходите на Варна, Русе и Бургас.

За около половин час блокадата на пътя Хасково-Димитровград е била прекъсната и преминаването на автомобили е било безпрепятствено, сигнализираха граждани.

По-късно през деня в събота от вътрешното министерство пуснаха декларация, която пътуващите трябва да попълват. Тя може да бъде открита на страницата на МВР. Патрулиращите полицаи също ще разполагат с нея и ще я предоставят на граждани при необходимост, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG