Връзки за достъпност

Извънредни новини

София иска временно да не прилага Конвенцията за защита правата на човека


България ще поиска до края на извънредното положение да не прилага Европейската конвенция за правата на човека. Това стана ясно от думи на правосъдния министър Данаил Кирилов в петък пред Народното събрание и бе потвърдено със съобщение на ведомството в събота.

Депутатите гласуваха специален закон за извънредното положение, което е в сила от 13 март. То беше оябвено с решение на парламента и по искане на Министерския съвет като мярка за борба с вирусното заболяване COVID-19. До момента положителните проби в България за коронавирус са над 140.

“Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, заяви Кирилов.

“Вчера Народното събрание прие Закон за извънредното положение, тоест държавата дерогира фактически от някои разпоредби на Конвенцията. Сега държавата трябва да изпълни международното си задължение по Конвенцията (чл. 15, ал. 3) и да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за това ограничаване на правата”, уточниха в събота с прессъобщение от Министерството на правосъдието.

"По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право", гласи чл. 15 от конвенцията, на който се позовава Кирилов.

От правосъдното министерство уточниха, че със закона за извънредното положение вече са нарушени някои права “повече от обичайното”.

Става дума например “за право на придвижване (не можем да ходим, където си поискаме), право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания) и др”.

“Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая – да предпази хората, и то най-уязвимите сред тях, от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция“, се казва в съобщението на министерството.

България е задължена да предостави на генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и причините, поради които дерогацията е наложителна. Държавата е длъжна да информира генералния секретар за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на конвенцията в пълния им обем.

Това означава, че България трябва да продължи да спазва забраната за изтезания, забраната за робство и принудителен труд, както и забраната за налагане на наказание без закон.

В ситуацията на разрастващия се коронавирус Съветът на Европа е бил информиран и от над 10 други държави, които иска временна дероганция на конвенцията. Това са Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG