Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вирусът в България: 185 потвърдено заразени и идея за затваряне на подстъпите към Витоша


Общият брой на заразените с коронавирус в България до неделя следобед са 185 души. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Повечето случаи са регистрирани в София

Повечето пациенти се лекуват в домашни условия, а състоянието им е от леко до средно тежко. В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние.

Такова бе и едно от решенията на Националния щаб за борба с COVID-19, огласено в края на първата седмица от извънредното положение.

Извънредното положение бе гласувано от Народното събрание по искане на Министерския съвет. Целта му е ограничаване на социалните контакти и предпазване на възрастните хора, които са сред най-застрашените от вирусното заболяване. Преди ден бяха представени новите по-строги мерки, които ограничават и междуградското движение в България.

В неделя бе съобщено за нов засегнат град от вируса – Пещера. Там е регистриран един нов случай.

COVID-19 по възрастови групи в България

По време на брифинг в неделя сутрин проф. Митафчийски представи и възрастова разбивка на болните. Във възрастовата група от 60 - 69 години има 14 души или 10 процента; от 70- 79 години има 7 болни, при групата 80 до 89 години - три случая.

Във възрастовата група от нула до 50 години са всички останали случаи, обясни председателят на щаба. От тях осем са с по-тежка клинична картина, а останалите са на домашна карантина. До 19 годишна възраст са седем процента от болните. В групата 20 - 29 години са 16 процента; от 30 - 39 година -15 процента; от 40 - 49 година са 29 процента и от 50 до 59 години са 16 процента. До 60 годишна възраст са 83 процента от болните, каза Мутафчийски.

При лица, които не са развили симптоматика, или скоро са били изложени на експозиция на вируса - болестта не може да се докаже и затова контактните лица е най-добре да са под карантина, каза Мутафчийски, но уточни че те също се изследват.

Идея за затваряне на подстъпите към Витоша

От думите на Мутафчийски стана ясно, че се обмисля и въвеждането на по-строги мерки за социална изолация. “За предприемането на по-строги мерки не е важно само абсолютната бройка заразени, важно е да се види дали има епидемиологично огнище”, обясниха от щаба.

“Когато се ограничи движението към, и от Банско, това беше, защото се установи такова огнище. Ние обаче винаги сме готови за по-рестриктивни мерки”, каза Мутафчийски.

Той критикува софиянци, че са излезли в събота на Витоша и коментира, че ако това продължи, щабът ще препоръча да бъдат затворани подстъпите към планината.

“Вчера обаче видяхме, че все едно имаше събор на Витоша и за ще препоръчам да се затворят подстъпите към планината”, каза Мутафчийски.

Среща със Светия Синод

От думите му стана ясно още, че щабът ще поиска в понеделник среща със Светия Синод, за да бъде обсъдено дали при тази ситуация църквите трябва да продължат да бъдат отворени.

Предходната седмица различни представители на православната църква обявиха, че ритуалите, свързани с Великден няма да бъдат отменени.

В световен мащаб броят на заразените надхвърля 300 000, като в Италия има около 53 000 случая, в САЩ - 26 000, Германия и Франция - по около 20 000.

На Балканите заразените в Гърция са 530, в Румъния - 467, Турция - 947.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG