Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Настана тиха паника". Как марихуаната устоя пред ограниченията за коронавируса в Нидерландия


Дълги опашки се оформиха пред всички кофишопове в Нидерландия буквално минути, след като премиерът Марк Рюте обяви тяхното затваряне на 15 март

Забрана, която оцелява само два дни. Така може да се опише опитът на правителството на Нидерландия да ограничи работата на всички 576 кофишопове, продаващи марихуана и хашиш, заради епидемията от коронавирус.

Преди седмица известните в цял свят кафенета бяха затворени заедно с ресторантите, баровете и секс клубовете като мярка срещу събирането на хора на публични места. За разлика от останалите заведения обаче, кофишоповете бързо успяха да се справят с тази извънредна ситуация.

"В 17.30 часа имаше пресконференция на правителството и премиерът Марк Рюте каза, че затварят кофишоповете. В 17.40 часа вече се бяха оформили километрични опашки пред тях. Настана тиха паника. В 18.15 часа всички кофишопове наистина официално затвориха", разказва пред Свободна Европа Гергана Бахчисарайцева, която от години живее и работи в Амстердам.

Това се случва на 15 март, а само два дни по-късно кофишоповете отново са отворени с единственото условие да не пускат клиентите си вътре.

"В момента работят като будки и продават през малко прозорче. Властите прецениха, че за тези ден-два рязко е скочила печалбата на дилърите, рязко е скочило нелегалното предлагане. Освен уличните дилъри, много хора си гледат растения вкъщи, защото официално е разрешено да имаш до пет растения. И тези хора също започнаха да развиват бясна търговия след затварянето на кофишоповете", обяснява причината Гергана.

Между меките и строгите мерки

Нидерландия е една от страните в Европа, които първоначално реагираха с по-меки мерки срещу епидемията от коронавирус. Преди седмица обаче правителството все пак затвори училищата и обществените заведения и ограничи времето, в което възрастните хора могат да пазаруват в големите хипермаркети, тъй като потвърдените случаи на заразени с COVID-19 рязко се увеличиха.

Според официалните данни на Световната здравна организация (СЗО) към 18 март в страната е имало 1705 болни и 43 смъртни случая от коронавирус. Два дни по-късно заразените са 2994, а починалите – 106. Според последните данни, цитирани в неделя вечерта във визуализацията на университета „Джон Хопкинс“, публикувана в „Капитал“, потвърдените в Нидерландия случаи на коронавирус вече са над 4200, а жертвите – 180.

Именно рязкото разпространение на епидемията и първоначалната липса на правителствена реакция карат Гергана Бахчисарайцева да си купи самолетен билет за България на 15 март. Заедно с дъщеря си летят с последния полет на местната авиокомпания „Трансавиа“ от Амстердам до София.

Гергана Бахчисарайцева
Гергана Бахчисарайцева

"Следващото нещо, което вдигна напрежението, беше информацията от мои български приятели, които работят в болници, че там липсват предпазни средства като ръкавици, например. Другият фактор, който започна да ме невротизира, беше че въпреки растящия брой на заболелите, купонът дълго време беше на шест. Училищата – отворени, концерти, баровете работят – абсолютно никаква реакция. По-възрастните обаче се затвориха вкъщи и започнаха едни петиции да се подписват с призиви да се вземат мерки и да се затваря страната", споделя Гергана.

Тя разказва, че с разрастването на епидемията в социалните мрежи в Нидерландия започва да расте и общественото недоволство от липсата на адекватни правителствени мерки. Някои родители дори започват да спират децата си от училище, въпреки че са заплашени от глоба от около 3000 евро за това. В крайна сметка правителството премахва глобата, а впоследствие – затваря училищата.

За Гергана Бахчисарайцева това означава, че остава без основната си работа, тъй като е учител в "Българско училище" в Амстердам, а преподава и в местен езиков център. Освен това е филмов преводач, което сега се превръща в основния ѝ източник на доходи. След прибирането си в София, тя и дъщеря ѝ Кати са поставени под задължителна двуседмична карантина и използва това време за работа онлайн.

"Много отдавна не ми се беше случвало да не ми стига времето за нищо друго, тоест – аз не усещам никаква скука. Освен това продължавам да водя онлайн уроци по български език на моите 5-6 ученици – холандци. Там има страшно много смесени двойки и хората искат да учат български, затова водя класове."

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG