Връзки за достъпност

Извънредни новини

Деси Алексиева и сайтът с научна информация за COVID-19, който тя направи за ден


Деси Алексиева
Деси Алексиева

Конспирациите и фалшивите новини нямат никакъв шанс пред фактите, но обикновено са по-шумни и се разпространяват бързо. Като вирус.

“Това ниво на информация реално залива цялото пространство”, казва Деси Алексиева пред Свободна Европа. Тя е част от екипа, създал covidresource-bg.org - сайт, който предоставя само научнообоснована информация, свързана с коронавируса и пандемията.

Идеята за проекта е на Надежда Цекулова, която бързо намира много съмишленици. Всички материали са преведени на български език от професионални преводачи, които работят по тази инициатива доброволно и безвъзмездно.

Деси Алексиева е човекът, който за ден и половина успява да създаде сайта. “Преводачите доста бързо започнаха да превеждат материалите и беше от ключово значение бързо да направим функционален сайт, в който медицинските специалисти да имат информация, базирана на научни доказателства и изследвания”, разказва Алексиева.

Тя дори не е IT специалист, но познанията ѝ за работа с WordPress - софтуер с отворен код за създаване на блогове и сайтове се е оказал безценен.

“Просто мога да направя сайт, който да е адекватен. След това се включиха и други хора, които ми помогнаха той да изглежда още по-добре”.

Информацията на сайта е достъпна за всички медицински специалисти на български език. “В момента излизат страшно много нови изследвания, буквално в рамките на дни”, казва Алексиева и допълва, че идеята е по този начин всички решения да бъдат вземани на база научнообоснована информация.

“Това е възможност да знаем в тази епидемия какво наистина работи и какво са само спекулации”.

Деси Алексиева е родена в София. Майка е на 5 деца. Посветила е времето си на ранното детско развитие чрез четене. Изоставила е корпоративния свят, за да започне свой бизнес. Това решение е довело до създаването на Fox book cafе - място за книги, култура, изкуства и кафе. Успяла е наред с всичко това да намери време и мотивация, за да изработи сайт, който да предоставя проверена информация.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG