Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирус ли? "Това са глупости". Какво се казва на руснаците, докато Европа е под карантина


Барман в Москва позира за снимка докато приготвя новосъздадения коктейл "Коронавирус". Властите в страната настояват, че "няма причина за паника".

Пандемията от COVID-19 започна от Китай, мина през Западна Европа, стигна до САЩ и заплашва да парализира водещите икономики, докато голяма част от световното население живее под сериозни ограничения. Но това го знаем. Това, което не знаем, е какво става в Русия - страната, в която не се случва нищо подобно.

„Държим ситуацията под контрол. Успяхме да предотвратим масовото проникване и разпространение на заразата в Русия“, каза президентът Владимир Путин на 17 март.

„Няма причина за паника“, това пък заяви премиерът Михаил Мишустин на 19 март.

Въпреки че властите в Русия се опитват да представят ситуацията като спокойна и стабилна, институциите бавно прокарват ограничения в Москва и други градове в страната. Затварят се музеи и училища. В някои супермаркети са опразнени щандовете с тоалетна хартия, паста и елда - евтините хранителни продукти в Русия.

Във фитнес центровете и в някои офиси се мери температурата на новодошлите. В бюрата за обмяна на валута има извънреден трафик, тъй като много хора се втурват, за да се отърват от губещите стойност рубли.

Въпреки всичко това в голяма част от столицата на Русия нещата продължават по нормален начин.

Много барове и ресторанти остават отворени. Градът, дом на милиони хора и на едни от най-замърсените пътища на земното кълбо, продължава да бъде задръстен от коли по време на час пик.

Плановете за затваряне на града, за които предаде вестник "Ведомости", както и други издания, бяха определени като вредни лъжи от страна на представителите на властта и говорителите по държавната телевизия.

„Това не е вярно. Това е слух. Това са глупости“, казва Олга Скабайева по популярното шоу „60 минути“.

Повече случаи, повече притеснения

По официални данни заразените с COVID-19 в Русия са се удвоили до 199 случая в рамките на 48 часа след изказването на Путин.

Беше съобщено и за първата жертва на заболяването – 79-годишна жена от Москва, която почина след усложнение на тежко заболяване. По-късно от институциите се отметнаха от информацията, посочвайки, че тя е починала от запушване на кръвоносен съд.

Това засили съмненията у московчани, които и без друго не са убедени във възможностите, които са готови да предложат лидерите на страната.

„Правителството открито лъже, заяви Анастасия Василева от независимата организация „Докторски съюз“, която е в контакт с медицински работници от цялата страна.

Скейтбордист на един от московските площади
Скейтбордист на един от московските площади

„Те не искат да всяват паника, защото не желаят хората да разберат тежката ситуация, в която се намира здравната система“, каза още тя.

Заради увеличаването на случаите на пневмония, за които съобщават руските лекари, Василева прогнозира, че броят случаи на COVID-19 в страната е десеторно по-голям от обявения.

Свободна Европа не успя да докаже твърденията на Василева, които са повторени и от някои опозиционни активисти.

Лошата история

Голяма част на недоверието на руснаците се дължи отчасти на историята за скриване на информация от страна на властите, какъвто е случаят с атомната централа в Чернобил от 1986 г., както и по-скорошните случаи с инциденти при тестове на ядрено оръжие.

Начините, по които властите се опитват да успокоят руснаците, са свързани включително с факта, че не се планира отмяна на гласуването за конституционни промени на 22 април, чрез което президентът Владимир Путин може да остане на власт до 2036 г.

Не се предвижда и отмяна на тържествата, посветени на 75-годишнината от края на Втората световна война и победата над нацистка Германия на 9 май.

Въпреки всичко обаче страховете от коронавируса и острият спад в цените на петрола предизвиква страх от възможността анемичната икономика на страната да изпадне в пълна рецесия.

На 16 март Мишустин предложи пакет от 3.7 млрд. долара за бизнесите, които са засегнати от кризата с пандемията.

В същото време някои от бизнесите се опитват да обучат населението относно превенцията за разпространение на болестта.

На минувачите край московския клон на международната козметична компания Lush се демонстрира как ефективно да си измият ръцете с един от сапуните, продавани от фирмата.

„Елементарни превантивни мерки като спазване на личната хигиена, миене на ръце, използване на дезинфектант, това да не си пипаме лицето или избягването на масови събирания – всичко това помага“, казва Дмитрий Азаров, генерален директор на Lush Русия пред Current time – руската телевизионна служба на Радио Свободна Европа. Той добавя, че за една компания, продаваща сапуни, е нормално да даде възможност на хората да се измият.

Активисти рисуват надпис в благодарност на лекарите в покрайнините на Москва
Активисти рисуват надпис в благодарност на лекарите в покрайнините на Москва

Други компании пък се възползват от рестрикциите и постепенния спад в търговията.

След затварянето на киносалоните на 18 март някои се опитват да прехвърлят прожекциите онлайн и да изкарат пари от заседналите у дома клиенти.

"Пионер", московската зала, която е известна като арт киносалон и пространство за събития, традиционно организира продължаващи по седмица ретро прожекции, които са масово посетени.

На 18 март обаче от залата обявиха, че временно затварят заради разпространението на заразата.

„Искаме вие и близките ви да сте здрави“, казват от институцията в съобщение на уебсайта си.

Като компенсация, от салона обявиха инициатива, подходяща за извънредната ситуация: онлайн маратон на филми на американския режисьор Куентин Тарантино.

И какво е оригиналното име на това събитие, което ще продължи три седмици?

Карантино.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG