Връзки за достъпност

Извънредни новини

Перничани вече имат вода по 16 часа в денонощие


Изграждането на допълнителен водопровод, който да доставя вода за Перник от язовир “Бели Искър”, започна на 2 февруари. От вторник той е в експлоатация.
Изграждането на допълнителен водопровод, който да доставя вода за Перник от язовир “Бели Искър”, започна на 2 февруари. От вторник той е в експлоатация.

Перник преминава от вторник на облекчен режим на водата, като тя ще се спира само през нощта. Това съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Градът е в състояние на режим на водата от 18 ноември насам, а до днес жителите на града имаха вода само по седем часа в денонощие.

Увеличаването на водоподаването към града става възможно след пускането в експлоатация на новия водопровод от село Мало Бучино. Вода ще продължава да се черпи допълнително и от язовир “Бели Искър”, и от язовир “Студена”.

Във вторник водата на перничани беше пусната в 6 часа. Водоподаване ще има до 22 часа, уточнява БНР.

За април ВиК Перник е поискало от Министерството на околната среда и водите разрешение за ползване на 780 хил. куб. м вода от София и още 300 хил. куб. м от язовир „Студена”, съобщи Иванов.

Подписан е и договор със „Софийска вода” за водата, идваща по допълнителния водопровод. Не е ясно каква ще е цената за нея обаче. Засега перничани няма да плащат повече, допълни той.

През последните месеци има драстичен спад на постъпленията в дружеството и ако задълженията продължават да не се плащат, водното дружество ще бъде изправено пред нова - този път финансова криза, предупреди Иванов.

На 18 ноември 2019 г. в Перник беше въведен воден режим, след като се оказа, че язовир “Студена” е изпразен. На 21 декември беше обявено и бедствено положение, което е в сила и в момента. На 2 февруари започна изграждането на водопровода през Мало Бучино по решение на правителството. Той трябваше да бъде завършен за 40 дни. В началото на годината прокуратурата поиска задържането на бившия министър на екологията Нено Димов, който е обвинен в безстопанственост, довела до източването на водоизточника. Димов е в ареста и до момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG