Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Еврофутбол" затваря, след като комисията по хазарт ѝ отне временно лиценза


От сряда, 25 март, букмейкърските пунктове на "Еврофутбол" са затворени за поне 3 месеца
От сряда, 25 март, букмейкърските пунктове на "Еврофутбол" са затворени за поне 3 месеца

Пунктовете за спортни залагания на "Еврофутбол" от сряда са затворени и не обслужват клиенти. Причината е, че на 14 февруари Държавната комисия по хазарт (ДКХ) е връчила на компанията акт за 328.9 млн. лв., а в сряда взе решение да ѝ отнеме лиценза за срок от 3 месеца. Това съобщиха пред медиите от "Еврофутбол", заявявайи, че така "отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро".

От ДКХ мотивираха решението си с дължими от дружеството държавни такси за периода от 18 декември 2014 до 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв., към които се добавят и над 67.7 млн. лв. лихви. От решението на комисията става ясно още, че от "Еврофутбол" са обжалвали акта пред Административен съд – София град, който на 21 февруари е отхвърлил жалбата. Месец по-късно, на 23 март, Върховният административен съд окончателно е потвърдил определението на първата инстанция.

Комисията по хазарта казва, че "Еврофутбол" има задължението да заплаща всеки месец такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а в периода между края на 2014 и края на 2019 г. компанията е внасяла такса в размер на 20% от декларираните от нея комисиони за организиране на хазартни игри.

"ДКХ е издала лиценз на организатора за организиране на "залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета". Същият попада в обхвата на чл. 30, ал. 3, предл. първо от Закона за хазарта, а именно – хазартни игри, за които се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра", мотивират се от комисията.

Според един от управителите на "Еврофутбол" – Ангел Ангелов, дължимите според ДКХ суми са предполагаеми, а не безспорни. Освен това той е заявил по време на заседанието в сряда, че актът срещу "Еврофутбол" е в нарушение на разпоредбата на новоприетия закон за извънредното положение, спиращ сроковете за изпълнение на указания, дадени от административни органи.

Членовете на комисията обаче приемат, че срокът, предоставен на "Еврофутбол", за да обезпечи главницата по дълга си, е изтекъл на 21 февруари и не попада в рамките на извънредното положение заради коронавируса, което беше обявено от парламента на 13 март. Ако хазартното дружество се издължи в рамките на 3-месечния срок, в който му е отнет лицензът, то ще може да продължи работа, реши още ДКХ.

Междувременно от "Еврофутбол" разпространиха отворено писмо до медиите, в което заявяват, че по този начин дружеството ще бъде унищожено след 27-гдишно съществуване и без доходи ще останат над 2300 души, работещи в букмейкърските пунктове.

"От началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които, според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност. Вече десетки хиляди граждани, ангажирани с хазартните компании, бяха лишени от прехраната си, а държавата се лиши от стотици милиони приходи годишно", се казва още в писмото на компанията.

През януари Народното събрание реши държавата да монополизира лотарийните игри, което доведе до отстраняване от пазара на собственика на "Нове холдинг" и "Национална лотария" Васил Божков. Специализираната прокуратура обвини бизнесмена като лидер на организирана престъпна група, ощетила държавата с над 550 млн. лв. от хазартни такси, а успоредно с това започна да го разследва и за ръководство на банда, занимавала се с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г.

И двете дела бяха образувани по сигнали на братята Цветомир и Боян Найденови, които са собственици на хазартната фирма "Ефбет". До лятото на 2019 г. двамата бяха в управата и на "Еврофутбол". В момента мажоритарният дял от компанията е притежание на свързваното с Божков дружество "Евросъдружие". Хазартният бос, който контролира и мажоритарния дял от футболния клуб "Левски", все още се намира в Обединените арабски емирства заедно с официалния собственик на "сините" Георги Попов. България вече изпрати искане за екстрадицията им, но все още няма отговор по него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG