Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин призна, че Русия е застрашена от COVID-19 и отмени априлския референдум


Руският президент Владимир Путин по време на телевизионното обръщение, в което отменя насрочения за април референдум заради заразата с COVID-19
Руският президент Владимир Путин по време на телевизионното обръщение, в което отменя насрочения за април референдум заради заразата с COVID-19

Руският президент Владимир Путин официално призна, че Русия също е застрашена от разпространението на COVID-19 и с този аргумент отложи насрочения за 22 април референдум. В телевизионно обръщение към нацията, излъчено в сряда, Путин каза, че новата дата за допитването до народа ще бъде избрана след консултация с медицински лица.

На 22 април руснаците трябваше да одобрят или да отхвърлят промените в конституцията, позволяващи на Путин да остане държавен глава до 2036 г. Това е и най-важната промяна, извършвана в основния закон след приемането му преди 27 години.

През януари 2020 г. Путин за първи път заговори за промени в конституцията, засягащи правомощията на различните власти в Русия. Но едва няколко седмици по-късно стана ясно, че той подкрепя и такива промени, които да позволят да остане на власт като държавен глава още 12 години след края на сегашния му мандат. Сегашният му мандат изтича през 2024 г.

Владимир Путин управлява Русия от 2000 г., като в последвалите две десетилетия заема президентския и министър-председателския пост.

В телевизионното си обръщение в сряда той призова руснаците да не излизат за работа следващата седмица, ако не работят в някой от основните за икономиката сектори. Въпреки този призив, магазините, аптеките и банките в Русия ще останат отворени.

Думите на Путин идват след съобщенията за общо 658 заразени с коронавирус в страната. Това е съществен ръст в сравнение с данните за 495 заразени предишния ден. Те, на свой ред, са отбелязали троен ръст спрямо случаите от предходните дни, съобщи вицепремиерът Татяна Голикова.

В цялата страна има и 112 000 души, които се наблюдават, докато са в доброволно наложена карантина, макар и да не са им направени тестове, каза още Голикова. Премиерът Михаил Мишустин, на свой ред, призова губернаторите на руските региони да осигурят повече болнични легла, които може да са необходими на заболелите.

За разлика от други страни, Русия до този момент не е призовавала гражданите си да останат вкъщи, за да предотвратят разпространението на COVID-19. В последните дни и седмици основна тема в руското общество е предстоящият референдум, а не разпространението на заразата, която беше обявена за пандемия от Световната здравна организация (СЗО).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG