Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВиК дружество умишлено е премълчало авария, замърсила Варненското езеро


Снимките на замърсяването във Варненското езеро бяха изпратени от анонимен подател до медиите на 12 март
Снимките на замърсяването във Варненското езеро бяха изпратени от анонимен подател до медиите на 12 март

Дружеството "Водоснабдяване и канализация - Варна" умишлено не е уведомило Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) за замърсяване на Варненското езеро с големи количества канализационни води между 21 февруари и 12 март, съобщи Дневник във вторник.

В средата на март от РИОСВ съобщиха за мащабното замърсяване, дошло в следствие на изкопни дейности, извършвани по реализацията на проект, възложен от община Варна. От местното ВиК обаче са решили да не съобщят за проблема, за да не бъдат наложени глоби.

"Няма да им се обаждам, я! В момента, в който се обадим, и имаме 50 хил. лв. глоба. Туй ясно ли е? Аз ли съм я направил аварията? Туй предприятие да не е на баща ми", е заявил директорът на "ВиК - Варна" Валентин Вълканов пред "Дневник", запитан защо не е подал сигнал за аварията.

Свободна Европа също направи опит да се свърже с Вълканов, но от кабинета му съобщиха, че ще му предадат за обаждането и ще се свържат с нас по-късно през деня.

Сигналът до РИОСВ е бил получен на 12 март от анонимен мейл, който бе разпратен и до някои медии. В него освен кадри на замърсяването, имаше информация, че канализационната вода се е вливала с голям дебит директно в езерото в продължение на няколко дни.

Директорът на "ВиК - Варна" обаче отрича това, твърдейки, че изтичащите води са били отбити към колектор. Вълканов предполага, че заснетото от въздуха замърсяване на Варненското езеро всъщност е причинено от кална вода, стичаща се от улиците на ромската махала "Максуда".

В анонимния сигнал се посочваше още, че от 12 март вливащата се в езерото вода е станала "много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода". От РИОСВ съобщават, че по повод аварията и замърсяването е направена проверка, като са взети проби от водите. След нейното приключване от инспекцията ще предоставят повече данни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG