Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йордан Йорданов, който пази буквата на закона в извънредно положение


Адв. Йордан Йорданов
Адв. Йордан Йорданов

„Принципно обучаваме само адвокати, но в момента ситуацията е доста различна и смятаме, че е наш дълг да обясняваме конкретно и точно нормативната база на всички. Защото гражданите трябва да знаят“. Така започва разказа си юристът Йордан Йорданов. Той е председател на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев”, който от понеделник започна поредица от онлайн семинари и обучения по актуални теми, свързани с извънредното положение.

Първата онлайн лекция бе на адвокат Мария Шаркова. Темата беше посветена на различните по вид ограничения, които се налагат за противодействие на COVID-19. Юристката, която от години се занимава с медицинско право, систематизира всички издадени до момента заповеди на здравния министър Кирил Ананиев и обобщи законодателната рамка. Шаркова и колегите й, както и различни граждани осбъждха повече от два часа, какви стандарти трябва да се спазват при прилагането на мерките от страна на държавата, къде е мястото на съдебния контрол и как да постъпват граждани и юристи в различни възникнали ситуации.

Само във фейсбук страницата на Центъра за обучение на адвокати първата от серията лекции е гледана от над 4.5 хиляди души. „В официалната ни интернет страница има още хиляди гледания“, казва адвокат Йорданов.

Сред лекторите са юристи като адвокатите Катина Бончева, Михаил Екимджиев, Златка Стефанова, съдия Калина Анастасова и други. Те ще говорят за ограничаването на човешките права и докъде е допустимо то в извънредно положение; защитата по наказателни дела в извънредно положение и още.

„Непрестанно се чуват становища, че буквата на закона в извънредно положение не е толкова важна. Не споделям такова мислене – напротив. Именно сега буквата на закона е съществена, защото всеки акт, който се изработва в извънредно положение, с който в последна сметка се отнемат права на граждани, трябва да бъде прецизен“, казва адвокат Йорданов.

По думите му както управляващите, така и гражданите трябва да разберат, че в настоящата ситуация е особено важно при изработването на различни закони, наредби и заповеди да се ползват специалисти. „Министерството на здравеопазването не се справя особено добре с тази задача, особено като чета последниците, които възникват след многократното преиздаване и редактиране на една и съща заповед“, констатира адвокат Йорданов. Той призова за „малко по-задълбочена експертна работа преди публикуването на дадена заповед“. „Иначе всички рискуваме да се окажем в недобра ситуация дали по време на извънредното положение или след него“, коментира той. „Говорим за най-базисни права, за които човечеството се е борило хилядолетия – когато се борави с тях, трябва да е много прецизно", казва още Йорданов.

"Заради това се роди и спонтанната идея за тези обучения", допълва той.

По думите му аудиторията, в първите два дни от онлайн лекциите, е изключително разнообразна: "получихме всякакви практически въпроси, както и научни въпроси от наши колеги". „Имам обяснение за интереса – никой от нас, в момента нито житейски, нито нормативно има опит с извънредно положение, затова се учим в движение – затова и не трябва да има въпрос, който се е появил и не е изговорен и обмислен“.

„Говорихме с най-изтъкнатите специалисти във всички области на правото и за наша радост лекторите ни се отзоваха, подготвиха се и в момента имаме 14 лекции – всеки ден следобед. Амбицията ни е лекционният курс да продължи до края на месец април“, допълва той.

Адвокат Йордан Йорданов, който е председател на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати, е роден в село Овча Могила, община Свищов. Живее в град Велико Търново. Средното си образование завършва в полицейското училище в Пазарджик. Следва право и е адвокат от 1992 година.

XS
SM
MD
LG