Връзки за достъпност

Извънредни новини

Клечка с памук в носа. Защо тестовете са толкова важни в борбата срещу COVID-19


Медицински работник взима проба в Кьолн, Германия
Медицински работник взима проба в Кьолн, Германия

Ключът към ограничаването на пандемията от коронавирус може да се окаже една 15-сантиметрова пръчица, направена от пластмаса или дърво, с малко памучно топче в единия си край.

Вкарва се в носа, докато не докосне горната част на гърлото, за да "вземе" клетки, чиято ДНК по-късно се изследва, за да се тества наличието на SARS-CoV-2 - научното име на коронавируса COVID-19.

Това не е най-приятното усещане. Но пък е един от най-ефективните начини за тестване на големи групи хора, казват експертите. Информацията е необходима, за да се вземе решение кой да бъде поставен под карантина и да се знае кой е изградил имунитет и къде вирусът се разпространява най-бързо.

Някои страни получават похвали, че са извършили масово тестване на населението и така са потиснали кривата на заразата, други все още се борят с епидемията. Южна Корея е от първите, а Италия и Испания са от вторите. Съединените щати също се нареждат там.

Ето какво е необходимо да знаете за тестовете.

Как се правят тестовете?

В момента се използват два вида тестове. По-малко известните изискват взимане на кръв и след това тестване за антитела на коронавируса. Антителата са протеини в кръвта на човека, които се активират като отговор на болестта, независимо дали е бактериална - пневмония, или вирусна - като грипа.

Тестовете с антитела, известни и като серологични, показват дали човек е прекарал определена болест. Това се проявява обикновено няколко дни след като човек се е заразил, независимо дали има или няма симптоми на заболяването. Това прави тези тестове по-малко полезни, когато заразата се разпространява бързо сред населението.

Затова най-важният тест в момента е "обратна транскриптазна полимеразна верижна реакция" (reverse transcriptase polymerase chain reaction) - това е тестът с клечката и памука, известен със съкращението си PCR.

Разпространените тестове от Световната здравна организация (СЗО) използват този метод. (Националният оперативен щаб срещу коронавируса в България също използва PCR тестовете - б.р.).

Пробата се взима като пръчицата с памука се вкарва в носа и взима секрет от горното гърло. За много хора това определено е неприятно преживяване, което предизвиква гадене.

Медицински работник взима проба за коронавирус в Абу Даби, Обединени Арабски емирства.
Медицински работник взима проба за коронавирус в Абу Даби, Обединени Арабски емирства.

След това пробата се вкарва в шишенце и се транспортира до лаборатория. Там се провежда молекулярен тест, който търси парченца от генома на коронавируса. Ако наличието е в големи количества, вирусът лесно се открива.

Защо навременното тестване е толкова важно?

Една от причините за бързото и масово разпространяване на коронавируса е, че човек може да носи вируса няколко дни без да има никакви симптоми. В това време той може неволно да предаде вируса на много други хора.

Проблемът е, че коронавирусът е толкова нов и се разпространи толкова бързо, затова няма достатъчно тестове, както и достатъчно лаборатории за изследването им. Експлозията със заразени в Италия, Испания, Великобритания и САЩ бързо надхвърли възможностите на тези държави да организират тестове за вируса.

Да не говорим за страни, чиито здравни системи по принцип са неефективни, като Иран например.

"Един от проблемите с този вирус е, че ние все още не знаем кой е заразен и кой не е", казва професорът по биология и биохимия от Университета в Бат, Великобритания, Андрю Престън. "Така че, не можем да разчитаме само на симптомите, защото те се появяват по-късно от деня на заразяването. Ако искаме да знаем кой е заразен, тогава трабва да правим тестове", каза той в интервю за Радио Свободна Европа.

Епидемиолози и медицински експерти казват, че липсата на бързо и масово тестване пречи на борбата срещу коронавируса в много държави.

До миналата седмица Съединените щати бяха тествали грубо 1 на 366 души. За сравнение Италия, която е най-тежко засегната от пандемията, е тествала около 1 на всеки 133 души, но повечето тестове бяха извършени след като болниците в страната вече не можеха да приемат многото болни.

Палестински здравен работник опакова пробата от теста на работник, преминаваш през контролно-пропускателен пункт близо до Хеброн.
Палестински здравен работник опакова пробата от теста на работник, преминаваш през контролно-пропускателен пункт близо до Хеброн.

В Русия са тествани 1 на 419 души. Усилията на властите срещу разпространението на вируса бяха препятствани от съществуващите протоколи - изискването вторичното изследване за потвърждение да се прави само от една лаборатория в Сибир.

Страните, които са най-ефективни в борбата срещу коронавируса, увеличават броя на тестовете и обхващат по-голям дял от населението.

Защо едни са бързи, а други не?

Приеманите за най-надеждни тестове, които изискват взимане на секрет през носа, отнемат време. Има точни процедури за взимането на пробата, транспортирането до лаборатория, провеждане на изследването и информиране за резултата.

Някои държави се опитват да съкратят този процес и въвеждат мобилни екипи за тестване, които взимат проби от хората, дори без да ги карат да слизат от колите си.

Южна Корея въведе мобилни "амбулатории", които напомнят на телефонни кабини - хората влизат в стъклената кабина и се тестват бързо и сигурно. Това намалява и възможността медицинският работник да се зарази.

Южна Корея е тествала 1 на всеки 250 души, но държавата има опит от предишната епидемия с респираторен вирус - ТОРС, казва проф. Престън. Тази болест зарази над 8500 души по света и причини смъртта на 744, по данни на СЗО.

Разработеният от Abbott уред за тестване за COVID-19.
Разработеният от Abbott уред за тестване за COVID-19.

Няколко частни компании по света се опитват да създадат оборудване, което да дава по-бързо резултата от тест за коронавирус.

Американската Abbott Laboratories получи разрешение за производство на система за тестване за коронавирус, която дава резултат до 5 минути. Системата също е малка и лесно преносима.

Швейцарският фармацевтичен гигант Roche също получи разрешение от американските регулатори за тестове, които дават резултат до 3 часа.

Грешните тестове също са проблем. Испания, Грузия и Турция са сред страните, които внесоха тестове за коронавирус от Китай, но по-късно откриха, че те са дефектни и дават много грешки.

XS
SM
MD
LG