Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша, Чехия и Унгария са нарушили правото на ЕС, като са отказали да приемат бежанци


Съдът на Европейския съюз постанови, че Полша, Чехия и Унгария са нарушили правото на ЕС като са отказали да приемат бежанци. Решението на съда в Люксембург се отнася до отказа на трите държави да приемат 120 000 кандидати за международна защита, пристигнали в Италия и Гърция през 2015.

"Като са отказали да приложат временния механизъм за релокация на кандидатите за международна защита, Полша, Унгария и Чехия не са изпълнили своите задължения по силата на правото на ЕС," се казва в решението на Европейския съд.

Програмата за релокация на бежанците беше част от план на Европейския съвет за облекчаване на натиска върху южните държави Гърция и Италия в пика на мигрантската криза. Планът беше приет от европейските лидери в Съвета през септември 2015 г., когато над 1 милион мигранти бяха дошли в Европа, много от които напуснали домовете си заради войните в Сирия и Ирак.

Съдът на Европейския съюз отхвърли аргументите, представени от Полша, Чехия и Унгария.

"Тези държави членки нямат право да отказват да приложат механизма нито въз основа на задълженията си за поддържане на обществения ред и опазване на вътрешната сигурност, нито по съображението, че механизмът е неработещ", гласи решението.

Според "временния механизъм за преместване" държавите можеха да получат 6 000 евро за всеки човек, който приемат. Според Европейския съд Полша първоначално се е съгласила да приюти 100 бежанци, а Чехия 50. Но на практика това не е изпълнено, като Чехия е приела само 12 души, а Полша нито един.

Унгария не се е съгласила да вземе никого, допълва съдът.

Само 40 000 бежанци са преместени по програмата на Европейския съвет, заради което мярката за облекчаване на натиска върху южните държави няма желания резултат в крайна сметка, пише Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG