Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армани, който замени висшата мода със защитни облекла


Джорджо Армани

Дизайнерът Джорджо Армани беше един от първите бизнесмени в Италия, които признаха опасността от разпространението на коронавируса COVID-19 и предприеха мерки за ограничаването му. Неговата модна къща реши да проведе ревюто си по време на седмицата на модата в Милано без публика в началото на епидемията през февруари.

Всички магазини и други обекти на компанията в Италия са затворени от 10 март, когато в страната беше обявено извънредно положение.

Италия е първата страна в Европа, където коронавирусът се разпространи масово. Тя е на първо място в света по брой починали от заболяването и трета в света по брой доказани случаи. Тук можете да следите ситуацията в Италия и в другите страни по света.

Един от най-големите проблеми на претоварената здравна система на страната освен липсата на капацитет за всички болни е и липсата на защитни облекла и маски за лекарите. От началото на епидемията до края на март над 5000 медици бяха диагностицирани със заболяването. Няколко десетки починаха.

Джорджо Армани е един от бизнесмените, който се притече на помощ. В края на март той обяви, че фабриките на фирмата му в Италия ще бъдат преобразувани, така че там да се шият защитни облекла и маски за еднократна употреба вместо луксозни облекла, както обикновено.

Сега обещаните защитни облекла и маски се шият на ръка от работниците във фабриките на основаната през 1975 г. марка „Армани“, защото машините не са подходящи за направата им. Те се даряват безплатно на медиците на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Производство на защитни маски и облекла за лекари във фабриката на "Армани" в Тренто
Производство на защитни маски и облекла за лекари във фабриката на "Армани" в Тренто

В кратко писмо, публикувано на сайта на притежавани от него компании и цитирано от италианското издание на „Форбс“, Армани изразява признателност и подкрепа към лекарите, които се борят за живота на хората. „Вдъхновяващо е да ви видя посветени на работата ви с всичките ѝ трудности и с огромните усилия, за които светът сега знае“, пише той. „Аз съм до всички вас.“

85-годишният дизайнер и бизнесмен е роден в град Пиачнца, област Емилия Романя и се утвърждава в бранша в Милано - столицата на Ломбардия. Тези две области са сред най-тежко засегнатите от епидемията от COVID-19 в Италия.

Това е и причината на Армани да дари 1 250 000 евро на няколко болници в района за медицинска апаратура и защитни средства за лекарите, а по-късно да увеличи сумата с още един милион. Дарението му е насочено към болници в Милано, Бергамо, Пиаченца, Версилия и Рим, както и към италианската агенция за гражданска защита, която координира отговора на епидемията.

Дизайнерът, чието състояние се оценява на 5,8 млрд. долара, казва, че икономическите щети от епидемията и мерките за овладяването ѝ за него са на второ място. „Това, което най-силно ме тревожи са последствията за здравето и живота на хората, както в нашата страна, така и в целия свят“, казва италианският дизайнер пред „Форбс“. „Твърде рано е да се оценят дългосрочните икономически последици, които без съмнение ще бъдат значителни. Историята обаче ни учи, че новите възможности се раждат в най-тежките моменти на кризи.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG