Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Варадкар на телефона: Как коронавирусът върна ирландския премиер към медицината


Лео Варадкар

Виждали сте го на екраните си - Европа обръщаше поглед към него, винаги, когато опираше до подялбата на остров Ирландия след Брекзит. Едва ли знаете обаче, че човекът, който допринесе най-много за уреждането на проблема - ирландският служебен премиер Лео Варадкар, е лекар.

Шокът от излизането на Обединеното кралство от ЕС и най-вече връщането на границата между Ирландия, която остана в Съюза и Северна Ирландия, която излезе заедно с Лондон, беше твърде голям за ирландското общество. Правителството в Дъблин падна след парламентарните избори, проведени само седмица след Брекзит, ставайки жертва на огромното разочарование от напускането на Великобритания.

От тишок (министър-председател) Варадкар се превърна във водач на третата по големина парламентарна сила Фине Гейл и изчаква като служебен премиер да бъде избран негов наследник. До днес, когато стана ясно, че той както и мнозина лекари в пенсия или излезли от практиката, се връщат, за да помогнат на огъващата се под напора на епидемията здравна система на Ирландия.

През март, когато заразата плъзна из острова, здравните власти призоваха хората с медицинско образование, които не практикуват професията си, да помогнат за справяне с кризата. За три дни се отзоваха 50 000 души. Сред тях и 41-годишният Варадкар.

Лео Варадкар произлиза от медицинско семейство - с баща лекар и майка медицинска сестра, кариерният му път изглежда предначертан. Завършва медицина в най-престижното учебно заведение в Ирландия - “Тринити колидж”. След това работи седем години като редови болничен лекар - достатъчна специализация, за да стане общопрактикуващ лекар. Вместо това Лео Варадкар напуска медицината, за да се отдаде на политиката.

През 2013 г.той е изличен от регистъра на лекарите в Ирландия. По това време е заместник-кмет на община Фингал, а след година - вече е министър на транспорта и туризма. През следващите три години сменя три министерски кресла в дясноцентристкото правителство, като две години е здравен, а след това и социален министър на Ирландия. През 2017 г., когато застава начело на правителството - ЕС вече започва по-системно да преговаря с Обединеното кралство за излизането му от общността. Първата голяма победа на Варадкар в Брюксел е решението на европейските лидери винаги да се допитват до Ирландия преди да решат каквото и да било по най-спорния въпрос от “подялбата на общото имущество” - ирландската граница. Варадкар успява да удържи тази позиция през следващите 3 години от преговорите - Европа никога не предприема стъпка в преговорите, без да получи “Да” от Дъблин.

Но ударът от раздялата е твърде болезнен, ирландските избиратели искат промяна, и Лео Варадкар губи изборите в началото на февруари. През март бившият премиер отново се записва в медицинския регистър на Ирландия след седемгодишно прекъсване. Според вестник “Айриш таймс” той ще помага на спешния телефон, организиран от правителството за граждани, които се опасяват, че са болни от COVID-19. На него лекари преценяват симптомите по описанието на пациентите и решават какво лечение и режим да им назначат. Властите са прехвърлили почти изцяло консултациите за коронавируса по телефона, за да разделят заразените от останалите пациенти на личните лекари. Засега д-р Лео не коментира дали ще отвори отново кабинета си, след като епидемията приключи. Той обаче даде надежда на хиляди хора, че Хипократовата клетва се дава веднъж и завинаги.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG