Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Музика за надежда." Андреа Бочели, който на Великден ще пее в празната катедрала в Милано


Андреа Бочели
Андреа Бочели

„Млада, бременна жена е хоспитализирана заради влошен апендицит. Докторите поставят лед върху стомаха ѝ. След като терапията завършва, те препоръчват на жената да направи аборт. Докторите определят това за най-доброто решение, тъй като детето ще се роди с някаква степен на инвалидност. Но младата смела жена решава да не ги послуша и ражда детето. Жената е моята майка, а аз съм това дете“.

Човекът, който години по-късно произнася тези думи, се ражда през септември 1958 г. с множество зрителни проблеми, а впоследствие е диагностициран с вродена глаукома.

На 12, след инцидент по време на футболен мач, губи зрението си напълно.

Днес той е един от най-популярните гласове на планетата, носител на редица престижни музикални награди и ордени на родината си Италия.

В неделя, 12 април, когато католическият свят ще отбележи Великден, Андреа Бочели ще изпълни на живо от затворената заради епидемията от коронавирус катедрала в Милано специален концерт под надслов „Бочели: Музика за надежда“. Изпълнението ще бъде излъчено в YouTube канала на певеца и ще започне в 20:00 ч. българско време (19:00 ч. централноевропейско).

По време на пандемията от COVID-19, която засегна най-тежко родината му Италия, той неведнъж изпълняваше музика в социалните мрежи с цел да окуражи сънародниците си и света. Над 135 000 души в страната са диагностицирани с коронавируса, 17 000 души починаха. В момента в Италия са наложени строги мерки за ограничаване на разпространението на болестта, много църкви са затворени, а хората са призовани да си останат вкъщи по предстоящите християнски празници.

„Историята ни учи, че след като всичко това приключи, ще настъпи пролет, която ще е много по-светла от всяка, за която можем да си спомним. Тогава ще имаме невъзможен за пропускане шанс да започнем наново с нова система от ценности“, казва за настоящата ситуация Бочели.

Израсналия в Тоскана Андреа още от ранна детска възраст проявява огромен интерес към музиката. Започва с уроци по пиано на 6, а впоследствие се научава да свири още на флейта, китара, тромпет, барабани, саксофон и тромбон. Почти по същото време се запалва и страстта му към оперното пеене. По думите на майка му музиката е онзи свят, който е карал детето ѝ да се чувства по-добре.

„Бях смятан по-скоро за различен…доста ми се подиграваха“, казва Андреа за отношението на другите деца към него.

Въпреки проблемите със зрението младият изпълнител не се бои от публичните изяви и започва да пее в селата и градчетата в близост до родния му дом. На 14 печели и първата си певческа надпревара.

Въпреки музикалните си стремления и заради големия натиск от родителите си, Андреа не се отказва от ученето и след като завършва средното си образование, започва да изучава право в университета в Пиза. За целта той използва брайлов компютър, благодарение на който не изостава в обучението си.

За да се издържа по време на следването си, Андреа пее в пиано барове и други заведения. Това начинание има и допълнителна стойност, защото именно тогава бъдещата световна звезда се запознава с първата си съпруга Енрика.

След като Андреа завършва, той известно време работи и като служебен адвокат.

Голямата крачка към световната сцена идва през 1992 г., когато друга голяма италианска звезда – Дзукеро, прави кастинг за тенори. Той иска да запише демо на своя песен, която да изпълни съвместно с най-известния оперен певец Лучано Павароти. Бочели прави първоначалния запис с Дзукеро, а когато Павароти го чува, заявява на поп-певеца, че няма нужда от услугите му, защото вече е открил правилния глас. В крайна сметка Дзукеро записва песента с Павароти, но пък Андреа става част от последвалото европейско турне на поп-певеца и печели голяма популярност.

Следващите 2 години бележат бързо развитие в кариерата на Андреа, който, благодарение и на помощта на Дзукеро, записва първите си солови песни, а успява и да спечели в поредни години фестивала „Санремо“ в различни категории. След победата през 1994 г. Бочели издава първия си албум, озаглавен Il mare calmo della sera ("Спокойното вечерно море"), който влиза в топ 10 на италианските музикални класации и става „платинен“ само за няколко седмици.

Следват хиляди успехи, сред които могат да бъдат откроени наградата „Златен глобус“ за дуета му със Селин Дион The Prayer към анимационния филм „Вълшебният меч“, който получава и номинация за „Оскар“. Шестият му албум Sacred Arias пък покорява рекордите на Гинес, тъй като три от песните в него застават на първите три места в класациите за изпълнения на класическа музика в САЩ. Награждаван е многократно и като най-продавания оперен певец, както и за най-добър италиански музикален изпълнител.

„Ако бог имаше глас за пеене, то той би трябвало доста да прилича на Андреа Бочели“, казва за него Селин Дион.

Оперният певец има редица дуети с поп изпълнители като Ерос Рамацоти, Ариана Гранде, Никол Шерцингер, Ед Ширан, U2.

През годините Бочели участва в редица благотворителни каузи. Той има собствена фондация, която се занимава с различни проекти, подпомагащи от една страна научния прогрес и изследванията, а от друга борбата срещу бедността.

Въпреки травмата, която води до пълното му ослепяване, Бочели е страстен фен на футбола и многократно е пял по откривания и финали на най-големите състезания.

Андреа Бочели пее химна на Шампионската лига по време на финала през 2016 г. в Милано
Андреа Бочели пее химна на Шампионската лига по време на финала през 2016 г. в Милано

Заради собствената си история и отказа на майка му да направи аборт, Бочели е известен и с това, че е противник на процедурата.

„Нашият свят отчаяно се нуждае от нов Ренесанс, който ще накара човечеството да даде всичко, в момента, в който залозите са високи. Да действа, а не да се колебае. Да се изправя пред проблемите, а не да отстъпва. Да създава и да празнува красотата, не само заради самата нея, но и за доброто за света ни“, казва още Андреа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG