Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Най-лошият вид фалшиви новини“. Как лъжите за 5G доведоха до реални последствия


В последните дни във Великобритания се развива нова опасна епидемия. Тя обаче е само косвено свързана с коронавируса.

Поне 20 стълба, на които са закачени телефонни предаватели, са били изгорени от миналия четвъртък насам, съобщи Гардиън.

Вандалските прояви са следствие на разпространението на една фалшива новина: че технологията 5G спомага за заразяването с COVID-19 и за цялостното отслабване на имунната система.

Проявите на вандализъм предизвикаха притеснението и гнева на редица представители на правителството, охранителните и здравните органи в страната.

„Историята за 5G е пълен, абсолютен боклук, глупост, най-лошият вид фалшиви новини“, каза директорът на Националната здравна служба (NHS) Стивън Пюис по повод нападенията.

Директорът на NHS подчерта също и, че мобилните мрежи се използват от спешната помощ и медицинските служители, както и от самите пациенти.

„Абсолютно гневен и отвратен съм, че хората могат да посегнат на същата инфраструктура, която ни е необходима, за да можем да се отзовем при нуждата им от спешна медицинска помощ“, каза още Пюис.

Подобни изказвания направи и временният заместник на премиера Борис Джонсън Доминик Рааб.

Най-масови засега са проявите в района на Ливърпул и в Уест Мидландс.

В жертва на фалшивите новини се превръщат и хората, които по някакъв начин са свързани с тяхното разпространение и поддръжка.

Кметът на Ливърпул Джо Андерсън сподели, че е получил заплахи, свързани с разпространението на технологията 5G.

„В Ливърпул се извършват подобрения по стълбовете и по ирония на съдбата те са унищожавани от същите хора, които използват технологията, за да разпространяват тези теории. Подобренията се правят заради натовареността в мрежите… Идеята, че съм влязъл в някакъв макиавелистки заговор с правителството е абсурдна“, казва Андерсън.

Министърът на културата Оливър Доудън обяви, че ще се срещне с представители на социалните мрежи в опит да спрат разпространението на фалшивите новини.

Полицията проучва и достъпните кадри от инцидентите и работи по откриването на извършителите.

От мобилните оператори излязоха с позиция, че атаките застрашават важна инфраструктура на страната. Те призоваха и да бъде спрян тормозът срещу техниците, нападани от противниците на 5G.

Теорията за 5G и кой я разпространява

Лъжливите новини за влиянието на 5G върху здравето на хората и животните, често са свързани с твърдението, че предавателите излъчват такова количество радиация, че се отслабва човешката имунна система и тя става податлива на новия вирус. Другата най-популярна лъжлива новина е, че всъщност вирусът може да се предава през самото 5G.

Тези теории често използват за „доказателство“, че пандемията с коронавируса започна от Китай, който е световен лидер по използване и разпространение на технологията.

Специалисти и професори постоянно обясняват, че 5G технологията излъчва радио вълни, които обаче са твърде слаби, за да повлияят на човешкия организъм.

В една от групите срещу 5G във Великобритания (Stop 5G U.K), в която има близо 60 хиляди души, се разпространяват всякакви теории. Например тази, че след поетапното въвеждане на технологията нивата на смъртност във Великобритания са се повишили. Твърди се също и, че смяната на настройките на телефона може да намали „излъчването на радиация“.

Има и твърдения, обвързващи 5G със световна конспирация срещу човечеството. Най-често споменаваните „злодеи“ са Бил Гейтс и Китай.

Интересен е фактът, че Доналд Тръмп се разглежда като положителен герой заради действията на администрацията на Белия дом да се противопостави срещу използване на технологии на китайския гигант „Хуауей“. Американският президент е възхваляван също и за позицията си срещу Световната здравна организация (СЗО), която той обвини за разрастването на пандемията.

Някои от членовете на групата са снимали и произволни стълбове с предаватели, питайки дали на тях има такива за 5G. Под тези снимки повечето участници в разговора предлагат стълбът веднага да бъде запален.

Особено сериозен проблем представлява фактът, че фалшивите новини за влиянието на 5G се разпространяват и от популярни личности като боксьорът Амир Хан, певицата Анн-Мари и телевизионната водеща Аманда Холдън.

Приносът на България

В една от българските групи - Stop5G Bulgaria - също се намират множество лъжливи новини, свързани с 5G, сред които и „статии“, в които се твърди, че технологията е „енергийно оръжие, проектирано за контрол на населението“. Някои твърдят, че в България има повече антени „за разпространение на сигнал отколкото в Германия“. Други твърдят, че вече са следвани, както дори и че личните им съобщения в социалните мрежи биват поетапно изтривани.

У нас, заради липсата на широко разпространение на технологията, засега потребителите се организират в „остриета-групи за срещи“, като техният план е да ходят „на гости на различни ръководители, от които зависи употребата и пускането“ и да им оказват натиск, като „не е задължително да сме подготвени юридически или научно“. Споменават се имената на изпълнителните директори на мобилните оператори, както и необходимостта да се образуват групи по градове.

Потребителите споделят също и това, че изпращат писма до самите телекомуникационни компании, общините, общинските съветници и кметовете с цел спирането на разпространението на технологията.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG