Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да надхитриш извънредното положение. Маргарита Доровска и хуморът в Габрово


Маргарита Доровска
Маргарита Доровска

“Всяко надсмиване над ситуацията те издига над нея, дава ти друга перспектива”. Това са думите на директорката на Дома на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска. Под нейно ръководство метафората продължава да живее свободно, въпреки че вратите на сградата на музея са затворени заради извънредното положение. Всичко се случва онлайн.

Само няколко дни преди обявяването на мерките, които целят ограничаване на епидемията, музеят успява да се събере творби на жени карикатуристи от цял свят. Цялата изложба можеше да отиде на вятъра, ако служителите на музея не бяха реагирали и не я бяха превърнали в онлайн изложба.

“Ние я открихме точно в петък преди да затворим”, казва Доровска пред Свободна Европа. “Журито също е изцяло от жени. В света жените карикатуристи, които правят политическа карикатура, са под 5%”.

За всички музеи приходите от билети са важни, за да могат да инвестират. При липса на посетители и пари, пренасянето в социалните мрежи е въпрос на добра воля, въпреки че изисква много допълнителни усилия. Доровска и колегите й могат да заключат сградата и да изчакат ограничителните мерки да отпаднат, но не го правят.

“Дори когато музеят е затворен, пак трябва да оперираш със средства. Ако ти си ок ей с това и просто си получаваш заплатата, няма никаква драма от това, че има коронавирус”.

Фейсбук страницата на Дома на хумора и сатирата също прелива от колажи и шеги, напук на кризата. Служителите на музея подбират най-добрите сред тях и ги публикуват. “Шегите идват на крака при нас”, казва директорката на музея.

“Първата ни грижа е да останем в контакт с публиката и затова много ни помогна и разширяването на Фейсбук групата, защото много бързо започнаха да се споделят много шеги с извънредната ситуация”.

Това позволява Дома на хумора и сатирата да работи виртуално - там, където заради коронавируса в момемента работят и общуват много хора.

“Хуморът е преди всичко форма на общуване. Ако трябва да го сравним с терапия, бих казала, че хуморът е поддържаща терапия. Тя не те лекува, не премахва проблема, но ти помага да продължиш”, казва Доровска.


  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG