Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мафията стъпва там, където държавата е мудна." Роберто Савиано и пандемията в Италия


Роберто Савиано по време на представянето на сериала "Нула Нула Нула" на 76-ия филмов фестивал във Венеция на 5 септември 2019 г.
Роберто Савиано по време на представянето на сериала "Нула Нула Нула" на 76-ия филмов фестивал във Венеция на 5 септември 2019 г.

Той има смъртна присъда от неаполитанската мафия, известна като Камората. Израстнал в Неапол, днес 40-годишният писател и разследващ журналист Роберто Савиано е принуден да живее далеч от родината си под денонощна охрана. Причината е издаденият през 2006 г. бестселър „Гомор“, който разказва за методите на Камората.

Първоначалният тираж на книгата е от едва 5000 екземпляра и мафиотските босове се отнасят с пренебрежение към разкритията в нея. За два месеца обаче са продадени над 700 000 копия само в Италия. Следват полицейски акции, арести, медийното внимание необратимо е насочено към Неапол.

Години по-късно по книгата беше направен хитовият едноименен сериал на Sky Italia, а Савиано издаде следващото си произведение „Нула Нула Нула“, в което подробно описва световната търговия с кокаин и ролите на производителите от Латинска Америка, брокерите и купувачите на едро от Европа. Втората книга е посветена на охраняващите го карабинери, с които прекарват заедно над 38 000 часа до 2013 г. Последва нов едноименен сериал, който беше представен миналата година.

Успехът и известността на Роберто Савиано обаче имат цена и той е принуден да пази точното си местонахождение в тайна и да сменя адресите си. Последното му убежище е в Ню Йорк, откъдето миналата седмица писателят разговаря с група журналисти за реакцията на италианската мафия, след като пандемията от коронавирус обхвана родината му.

"Мафията се интересува да привлече хора и да овладее компании в затруднение"

„Мафията се интересува да привлече хора и да овладее компании и предприятия в затруднение или пред фалит. В ръцете на мафията покрай кризата с COVID-19 ще отиде легален бизнес, който ще бъде придобит с нелегални пари, както и цяла армия от нови сподвижници“, прогнозира Савиано, цитиран от сайта Euractiv.

По думите му освен нови бизнеси, италианската мафия се възползва от пандемията, за да спечели на своя страна обикновеното население: „Откакто започна карантината, мафията се грижи за хората в Неапол, Палермо, Бари и местата в т. нар. територия под контрол. Купува и организира безплатно разнасяне на храна и стоки на най-нуждаещите се. Дори свирепите лихвари в региона на Камората раздават безлихвени заеми.“

Мафията се отказва от моментна печалба, за да получи лоялност в бъдеще. Хората, на които помага по време на пандемията, ще се отплатят по различен начин след нейния край – ще укриват стока, ще дават подслон на издирвани или ще стават подставени лица за бизнеса на Коза Ностра, смята Савиано.

Салваторе Еспозито, който играе мафиотския бос Дженаро Савастано в сериала "Гомор"
Салваторе Еспозито, който играе мафиотския бос Дженаро Савастано в сериала "Гомор"

Той предупреждава, че това не е явление само в Южна Италия, а се случва и в бедните квартали на индустриалните северни градове като Милано и Торино, Ротердам, Хамбург и Лондон. Навсякъде, където международната организирана престъпност е пуснала здрави корени.

„Италия, както и други страни като нея, имат нужда от европейска помощ и солидарност, именно за да не оставят терен на мафията. И за да може държавата да е в състояние да отпуска бързи кредити с поносими условия, да е в състояние да даде безвъзмездна помощ на най-бедните. А не това да прави мафията, която се оказа много по-бърза от Брюксел“, коментира Савиано.

Изводът му е прост: „Италианската мафия стъпва там, където държавата е мудна, или не успява. Страни като Германия и Холандия, които се опасяват че гарантирайки финансовите заеми на Италия, помагат на мафията, са в голяма заблуда.“

Според 40-годишния писател Коза Ностра „няма нужда от европейските пари, защото разполага с повече“, но ако Европа остави Италия да навлезе в дълбока икономическа криза, ще позволи на мафията да разпростре и организира още по-стабилно международния си бизнес. И напомня, че тя от десетилетия се занимава с финанси и инвестиции в най-развитите страни.

"Когато една компания е в криза, не идва гангстер, а изтупан финансов консултант"

„Когато една компания е в криза или няма ликвидност, не идва гангстер, а изтупан финансов консултант с предложение да осигури партньори или банкови кредитни линии и то в сърцето на Европа – Германия, Нидерландия или Белгия, където редовният бизнес завърта бързо мръсните пари. В Нидерландия и Германия се заблуждават като мислят, че мафията не чака друго освен парите от Европа. Това е грешка.“

Единственият проблем за мафията от началото на пандемията е затрудненото разпространение на наркотици на дребно, смята Савиано. Карантината възпрепятства традицонните дилъри да обслужват клиентите си на улицата, където сега има засилен полицейски контрол, а и в заведенията, които са затворени.

„Намаля търговията с кокаин, увеличи се тази на хероин, защото кокаинът се ползва за по-голяма активност на консуматора в обществото, а сега няма нужда от такава. Хероинът вади дрогирания от строя на обществото, което го прави по-подходящ за изолация у дома“, разказва Савиано.

По думите му пандемията от коронавирус провокира специфичните страни на отделните нации: „В Италия, както обикновено, има дезорганизация, конфузност, но също и покъртителни индивидуални жестове на героизъм, състрадание и масова солидарност. Германия, както винаги, е дисциплинирана, подготвена с информация, но недоверчива към държавния контрол. Франция – толерантна дори в управлението на епидемиите, а САЩ се чувстват като военна сила, готова за война, но неподготвена за епидемия. Южна Корея блесна с технологиите си, а Израел ангажира тайните служби да наблюдават болните.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG