Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Йордaнов, който трансформира бизнеса си, за да се бори с коронавируса


Васил Йорданов
Васил Йорданов

Извънредното положение заварва бизнеса с луксозни стоки на Васил Йорданов неподготвен - така, както и много други сфери в България. Заради мерките срещу коронавируса търговията, която доскоро е била основно занимание за компанията на Йорданов, започнала да запада.

“На 13-ти разбрахме, че няма как да продължим”, казва той пред Свобобдна Европа. Тази ситуация обаче мотивира всички от екипа. Хората продължили да си вършат работата, но за няколко дни създали и платформа за борба с коронавируса и спекулата с цените на предпазните средства. Веднага след въвеждането на извънредните мерки цените на маските скочиха неколкократно.

Йорданов и колегите му създават predpazi.com - платформа за продажба на предпазни маски и хигиенни продукти. Някой от екипа не получава пари за това.

“След (въвеждането на) извънредното положение се събрахме всички от моя екип и приятелски компании, с които работим, и всеки започна да прави това, от което разбира - IT-тата да изграждат сайта, маркетолозите да проучат пазара и да видят кои са продуктите, от които има нужда", разказва пред Свободна Европа Йорданов.

Всичко било готово за около 10 дни. Печалбата от надценката, която е минимална, отива за Българския червен кръст и нуждаещите се от защитни средства болници.

“Считаме за неморално печеленето от предпазни средства като маски, облекла и дезинфектанти. Ето защо предлагаме продуктите на цени, близки до доставните, а минималната печалба ще даряваме за каузи, борещи се срещу коронавируса”. Зад тези думи, публикувани в платформата, застават всички, които отделят от времето си, за да се включат в борбата с вируса.

“Този проект е абсолютно благотворителен, никой не получава заплата. Направихме чисто ново дружество, за да направим публични отчетите и да е ясно, че правим това, което сме обещали”, коментира Васил Йорданов и уточнява, че и той, и всички останали, които за прегърнали каузата, са щастливи от постигнатото.

“Умората е нещо прекрасно и честно да ви кажа, създадохме с много труд цялото това нещо”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG