Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ спират финансирането на СЗО заради "лошото управление" на пандемията от COVID-19


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към бюджета на Световната здравна организация (СЗО) заради „многото допуснати грешки“ по време на пандемията от коронавирус, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриването на данни за разпространението на коронавируса“, каза Тръмп в Белия дом. „Светът получи много фалшиви информации (от СЗО) относно заразяването и смъртността“ от COVID-19, добави той.

Тръмп подчерта, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, и заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да ѝ потърси сметка.

„Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша ѝ, с много малко починали“, добави той.

По думите на Тръмп, едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

Той посочи също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

САЩ са най-големият спонсор на базираната в Женева организация в структурата на ООН с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15% от бюджета ѝ, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че сега не е времето за намаляване на средствата на която и да е хуманитарна организация, бореща се с коронавируса. „Сега е време за единство, международната общност трябва да работи заедно, в солидарност, за да спре вируса и трагичните му последици“, посочи той.

Случаите по света са близо 2 милиона

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 по света е над 1 982 500. От тях оздравели са 493 600 пациенти, а 126 700 са починали.

САЩ остават държавата с най-много потвърдени случаи близо 610 000. Жертвите на заболяването са малко над 26 000. Направени са над 3,1 млн. теста.

Франция стана четвъртата държава след Италия, САЩ и Испания, в която починалите пациенти с вируса надхвърлиха 15 000 по официални данни.

Русия обяви най-голямото до момента нарастване на случаите в страната - 2774 за 24 часа. Над половината от тези случаи са в Москва, където за 24 часа починаха 11 души. Сред новите заразени са и 34 души от балета на Болшой театър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG