Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прибежище в дни на изпитания". Александър Шпатов, който ни даде безплатно 100 разказа


Александър Шпатов
Александър Шпатов

Когато България обявява извънредно положение на 13-и март, Александър Шпатов чете "Декамерон" – сборник с разкази на италианския писател Джовани Бокачо от 14-ти век. В него десет души се оттеглят под карантина по време на епидемията от чума, която настъпва във Флоренция през 1348 г. Класическото произведение съдържа 100 истории, които те си разказват в течение на 10 дни, прекарани в изолация.

"Ето защо ми хрумна, че както в "Декамерон" си разказват истории, докато са под карантина, така и ние можем да си направим един сайт, в който да качим съвременни български разкази, които стават за четене по време на тази нова пандемия 7 века по-късно", казва Шпатов в телефонно интервю за Свободна Европа.

Така, след един месец безвъзмезден труд и със съдействието на 30 автори, става готов сайтът "Декамерон 2020". Безплатно тук са достъпни 100 "подбрани български разказа за четене по време на пандемия". Всички те са "дегизирани като нещо изключително важно и ценно", казва Александър Шпатов, шегувайки се с провизиите, с които хората се запасяват за извънредното положение. За да прочете всяко произведение потребителят трябва да кликне върху консерва "Русенско варено".

"Защото още от времето на Бокачо литературата, и по-конкретно разказите, са прибежище в дни на изпитания", се казва в надслова на инициативата.

На сайта "Декамерон 2020" можете да намерите разказа на Георги Господинов "Сляпата Вайша", по който художникът Теодор Ушев създаде анимационен филм, номиниран за "Оскар". Тук е и "Има ли кой да ви обича" на Калин Терзийски, който му носи награда за литература на Европейския съюз през 2011 г. Разказът "На изток от запада" от Мирослав Пенков, който печели световния конкурс на Би Би Си за къс разказ на 2012 г., също е достъпен.

В сайта има още много литературни произведения. Сред тях са разкази и от самия Шпатов и сборника му "#НаЖивоОтСофия".

"Недей да пишеш за моите разкази, остави ги тях, аз в случая съм организатор и е важно, че има страхотни неща, които могат да се прочетат там", бърза да смени посоката на разговора писателят.

Александър Шпатов има 5 публикувани сборника, сред които са "Бележки под линия", за който получава наградата за литературен дебют "Южна пролет". А "#НаЖивоОтСофия" му носи "Наградата за литература" на Столичната община. Той е роден през 1985 г. в София, където и завърша "Американския колеж". По-късно завършва право в СУ.

Има все пак един разказ, достъпен на сайта, за който Шпатов иска да спомене. Това е "Рожден ден на майка ми в Младост Две", в който се разказва за майка му, която той неочаквано губи преди няколко дни. Тя силно е подкрепяла всички негови начинания, както и онлайн проекта му. Затова "Декамерон 2020" е посветен на нейната памет.

Александър Шпатов в "читАлнЯта"
Александър Шпатов в "читАлнЯта"

Това не е първият път, в който Шпатов опитва да популяризира българската литература. Той стои и зад "читАлнЯта" в Градската градина в София, където от 2015 г. хората могат да обменят книги, да четат и да се запознават с нови произведения. "Уютно място, което да вдъхновява любовта към книгите в градската среда ежедневно", пише на сайта на инициативата.

През 2018 г. пък Шпатов започва да води туристически "Разходки из литературна София". През топлите месеци почти всяка събота той развежда хора "из някои от най-интересните забележителности в града ни, свързани с българската литература". Така посетителите научават много за изкуството, създадено в България, и получават идеи за нови автори, които да прочетат.

Той е и основател на "Сдружение за градски читални", което се ангажира с популяризирането и повишаване на интереса към литературата и седи зад проекта "Декамерон 2020".

"Имаме страхотни книги, страхотни разкази, страхотни романи, страхотна поезия. И наистина има смисъл това да се чете", казва Шпатов в отговор на въпроса защо отделя толкова много време за насърчаване на българската литература.

"Ако българите не четем българска литература – няма кой", допълва той.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG