Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайлър Пери, който плати покупките в “часа на пенсионера”


Тайлър Пери
Тайлър Пери

Не знаете Тайлър Пери? Ако не го помните като адмирал Барнет в “Стар трек”, може би сте го забелязали като държавния секретар на САЩ Колин Пауъл във “Вайс”. Всъщност най-извесната му роля е на чернокожата американка Мадеа, артистичен микс от образите на майка му и леля му, превъплатена в поредица от касови холивудски комедии.

Започнал като актьор, днес най-често го наричат медиен магнат, заради филмовото му студио в Атланта. Според списание “Форбс” Пери е най-високоплатеният артист в американската забавна индустрия за 2011 г с доходи от 130 милиона долара. Да, много. Да, отдавна, но Пери - актьор, сценарист, драматург и продуцент, намери своя начин да помогне на хората в беда по време на епидемията. Той плати всички покупки, направени в часа, предназначен за пазаруване от възрастни хора, в 73 супермаркета в Ню Орлийнс и в Атланта. Според американските медии става дума за стотици сметки на неуточнена сума.

Подобно на България в Съединените щати големите магазини отварят по-рано, за да дадат възможност на възрастните хора, които са с най-висок риск от усложнения при коронавирус, да пазаруват в защитена среда. Избраните от Пери магазини се намират в квартали, в които живеят хора с по-ниски доходи и застрашени от бедност заради допълнителните ограничения и загубата на работа в два от силно засегнатите от епидемията южни щати - Луизиана и Джорджия.

"Има много хора, които наистина, наистина се борят в момента и са в неравностойно положение. Исках да направя нещо, от което те се нуждаят", каза Пери пред сутрешния блок на CBS This Morning.

Благородният му жест му донесе прозвището “Ангелът на Атланта”, но Пери сподели, че не би искал да бъде величан: “Не съм ангел, просто върша каквото мога, за да помогна на тези, на които мога”, каза актьорът в интервю от дома си.

Той не крие, че се надява постъпката му да вдъхнови повече щедрост към хората, които търпят лишения заради ограниченията. Над 21 милиона американци са загубили работата си за последните четири седмици от началото на кризата.

“Не казвам, че трябва да плащате в супермаркетите, но можете да купите храна за един човек, за ваш съсед, защото афроамериканците и бедните хора ще бъдат по-силно ударени от всяко друго малцинство. Така, че се надявам, ако някой види и да си каже “Хей, аз мога да помогна на друг човек”, казва Пери пред CBS.

Той отхвърлил няколко предложения да направи дарения, защото искал стори нещо, което би се почувствало незабавно от хората.

“В момента се нуждаем от малко надежда, защото това, което чуваме е все лошо - хора умират, медици страдат, защото нямат защитно облекло. Всичко това е вярно, но изсмуква душата и духа. Така че нека има и добри новини, да помогнем, да вдъхнем кураж”.

Преди няколко седмици медиите съобщиха, че Пери е дал 21 хил. долара бакшиш на персонала на ресторант в Атланта, който е бил освободен заради затварянето на заведението.

Пери е първият чернокож американец, собственик на голямо филмово и телевизионно студио. То носи неговото име и в него се снимат някои от сериалите на HBO, включително The Walking Dead и The Immortal Life of Henrietta Lacks. Разположено на територията на бивша военна база в Атланта, студиото наистина е импозантно със собствената си реплика на Белия дом.

Но Пери не винаги е бил богат. Той произлиза от един от кварталите на Атланта, в които сега живеят хората, чиито сметки плати. Единственото средство за възпитание на баща му е боят. Насилието е част от ранното му детство до степен, че когато става на 16, той сменя малкото си име, защото е кръстен на баща си.

Една от американските телевизионни легенди Опра Уинфри индиректно го насочва професионално. Той гледа една от следобедните ѝ шоу програми, която обсъжда писането като терапевтично средство за решаване на лични проблеми. Започва да пише пиеси, които поставя и играе (без успех) в общински театър. Но е упорит и продължава да поставя религиозни и семейни мюзикли за живота на афроамериканците, докато успява да привлече публика. Постепенно започва да печели толкова от билети за театралните си представления, че успява с тях да заснеме първия си филм Diary of a Mad Black Woman, който събира през 2005 г. 50 млн. долара в боксофисите. Там дебютира в ролята на Мадеа - енергична афроамериканска домакиня, която се меси в живота на всички. Успехът му отваря вратите на Холивуд, където между 2006 и 2019 г. той заснема поредица от филми, пресъздавайки Мадеа в различни ситуации. Наякои от тях като “Коледата на Мадеа” и “Семейното събиране на Мадеа” са излъчвани и в Бъргария. Повечето от сценариите се основават на негови пиеси, които се играят с успех и на театралната сцена.Телевизията го събира с Опра Уинфри, която го включва в сценарния екип на шоуто си - най-гледаната дневна тв програма в историята на Америка. А най-успешният му продуценски опит е телевизионното шоу Tyler Perry`s House of Payne, което върви осем сезона по TBS. През 2019-а 50-годишният Пери се сдоби и със собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Заплащането на сметките на бедните не е първата му проява на щедрост. През 2009 г. той плаща 65 деца от летен лагер да отидат в увеселителения парк “Уолт Дисни”, след като става ясно, че техният спонсор отказва да изпълни обещанието си. Тогава Пери пише във Фейсбук, че го е направил “защото искам те да знаят, че зад всеки акт на злото, което неколцина ще им сторят, има милиони, които ще им направят добро”.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG