Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 16 загинали в най-тежкото масово убийство в историята на Канада


Полицейски светлини осветяват направения от гражданите мемориал в памет на жертвите на нападението от понеделник
Полицейски светлини осветяват направения от гражданите мемориал в памет на жертвите на нападението от понеделник

Най-малко 16 души са загинали при продължило 12 часа нападение в провинцията на Канада Нова Скотия, предават световните агенции.

Извършител е бил 51-годишен мъж, който е стрелял по хора на няколко места в региона. Нападателят е носел части от полицейска униформа, а колата, с която се е придвижвал е приличала на полицейска. Самият извършител е загубил живота след продължилото няколко часа полицейско преследване, като не се съобщават подробности.

По професия той е бил зъбен техник и все още остават неясни мотивите за извършеното от него тежко престъпление.

Към момента властите изясняват точният брой на жертвите и е възможно информацията за техният брой да се промени. Заради наличната екипировка органите на реда подозират, че престъплението е добре планирано.

Световните агенции отбелязват, че това е най-тежкото масово убийство в историята на Канада, където, за разлика от САЩ, подобни инциденти са изключително редки. Досега в историята на страната най-кървавото масово убийство бе извършено през 1989 г. в Монреал, когато загинаха 14 души.

Премиерът Джъстин Трюдо изказа съболезнования на роднините на загиналите и благодари на служителите на реда за извършената от тях работа.

От Министерството на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали при нападението българи, съобщи БТА. Българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Отава на телефони: +1 613 789 3215, +1 613 316 1998, както и с генералното ни консулство в Торонто - на телефон: +1 416-696-2420.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG