Връзки за достъпност

Извънредни новини

Среднощна пресконференция на националния оперативен щаб обяви, че от Чернобил не идва радиация


Доброволец, помагащ в гасенето на пожара до Чернобил
Доброволец, помагащ в гасенето на пожара до Чернобил

Ръководителят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски проведе извънредна пресконференция заедно с директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и директора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. Изявлението беше обявено по-малко от час по-рано от пресслужбата на Министерския съвет.

Тримата съобщиха, че България не е застрашена от избухналите преди две седмици и вече потушени пожари в района на бившата ядрена централа в Чернобил, Украйна.

"В социалните мрежи се появиха много слухове и съобщения за евентуална опасност, надвиснала над България, във връзка с пожара в района на чернобилскана атомна електроцентрала", започна ген. Мутафчийски.

След това гл.комисар Николов съобщи, че данните от системата за мониторинг показват, че няма отклонения в гамафона.

Пожарите в района на Чернобил, Украйна, започнаха на 4 април. По-късно те обхванаха голяма част от гората от необитаемата зона в близост до авариралата през 1986 г. ядрена централа. Властите в Украйна обявиха, че пожарите не застрашават съоръженията, в които се съхраняват останките от бившата ядрена централа. Според властите в Киев, пожарът вече е погасен.

"Преносът беше от изток. Максималната концентрация, която ще пристигне в България, беше на 8 април. Но тази концентрация дори уредите не могат да я отчетат. Въздушният пренос е от Украйна към България, но няма да има абсолютно никакви промени в радиационния фон", каза и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.

Чернобилската атомна електроцентрала и близкият град Припят са изоставени от 1986 г., когато реактор № 4 на централата избухва, причинявайки най-голямата ядрена авария в историята. Властите в бившия СССР първоначално крият информация за катастрофата, а междувременно облак от експлозията разнася радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

Поведението на властта по повод Чернобил има особено значение в българската история. Аварията през 1986 г. се случва на 26 април, а няколко дни по-късно - на 1 май, в България са проведени традиционните манифестации за деня на труда. Тогава комунистическата власт крие от населението аварията и излага на опасност хиляди, които излизат навън.

В момента в 30-километровата зона около изоставената централа е забранено да се живее, но туристически групи редовно посещават Припят. През 2018 г. над 70 000 души са посетили града, а миналата година интересът на туристите е бил още по-голям след излъчването на хитовия едноименен сериал на HBO. Чернобилската атомна централа продължи да произвежда елетроенергия и след аварията през 1986 г., докато последният функциониращ реактор не беше окончателно затворен през 2000 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG