Връзки за достъпност

Извънредни новини

Щатът Мисури съди Китай заради небрежност спрямо коронавируса


Мъж плаща за покупките си в мини-маркет в Сейнт Луис, Мисури, в опит максимално да намали контакта. В САЩ са въведени ограничителни мерки, подобни на тези в европейските държави
Мъж плаща за покупките си в мини-маркет в Сейнт Луис, Мисури, в опит максимално да намали контакта. В САЩ са въведени ограничителни мерки, подобни на тези в европейските държави

Американският щат Мисури заведе граждански иск във федерален съд, според който небрежността на Китай при справянето с коронавируса е довела до глобална пандемия и опустошителни икономически загуби за щата, съобщава Ройтерс.

Искът, внесен във вторник от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит, обвинява китайското правителство в това, че е провело "отвратителна кампания на измама, укриване, злоупотреба и бездействие", за да прикрие опасността от вируса. Според обвинението китайските власти са "отговорни за много смърт, страдание и икономически загуби, които са нанесли на света". Това включва и създаването на финансови затруднения за жителите на американския щат, изчислени в милиарди долари, пише Ню Йорк Таймс.

Непознат досега коронавирус, който по-късно беше наречен COVID-19, се появи в китайския град Ухан в края на 2019 г. След няколко седмици, в които властите отричаха да има ново заболяване, Китай призна за заразата, която бързо се разпространи по целия свят. Новият коронавирус беше определен от Световната здравна организация (СЗО) за глобална заплаха на 30 януари 2020 г., а на 11 март същата година - за пандемия.

До този момент броят на потвърдените случаи на COVID-19 в САЩ е над 800 000, от които 45 000 са починали. Това прави страната най-тежко засегната от световната епидемия в момента. Тук можете да следите разпространението на вируса по света. Броят на заразените надмина 2 милиона и половина във вторник.

„Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на Covid-19, затвори устата на информатори и не положи особени усилия да спре разпространението на заболяването“, заяви в становище републиканецът Шмит.

По-рано през седмицата Китай отхвърли всички искания за компенсация, включително и от Тръмп. Президентът заяви, че страната трябва да понесе последствията, ако "съзнателно е била отговорна" за пандемията, пише Ню Йорк Таймс.

"Вирусът е общ враг на цялото човечество и може да удари по всяко време навсякъде", каза Генг Шуанг, говорител на външното министерство на Китай в понеделник. "Като другите държави Китай също е жертва, а не извършител, а още по-малко съучастник на COVID-19".

Мисури е първият щат, който внася иск срещу Китай, но той няма абсолютно никакъв шанс да бъде спечелен, допълва Ню Йорк Таймс. Американският закон няма юрисдикция в други държави и американските съдилища са длъжни да уважават суверенността на други страни.

Критици на президента Доналд Тръмп смятат, че той първоначално е подценил сериозността на вируса, което е довело до широкото му разпространение, пише Ройтерс. В средата на март САЩ въведе 2-седмични ограничителни мерки, подобни на тези от страните в Европа, с цел ограничаване на разпространените на заразата.

На 1-ви април президентът удължи рестрикциите с още един месец въпреки няколко поредни изказвания, в които настояваше, че това няма да се наложи. Някои от най-засегнатите щати въведоха още по-тежки ограничения като задължително и постоянно седене у дома. Американската икономика пострада сериозно от затварянето на хиляди бизнеси и се стигна до рекорден брой на търсещи социални помощи в САЩ – 22 милиона през последния месец.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG