Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво значи сривът на цената на петрола до отрицателни нива


Фючърсите върху сорта WTI с доставка през май поевтиняха на 20 април с над 300% до минус 37.63 долара за барел

Пандемията от COVID-19 и блокадите, които целят да овладеят разпространението ѝ, доведоха до исторически спад в цената на американския лек суров петрол „Западен Тексас“ (WTI). На 20 април, понеделник, цената му падна до отрицателни нива за пръв път в историята.

Спад беше отбелязан и в цената на други сортове определящият за Европа сорт „Брент“ (Brent) и руският сорт „Урал“, което доведе до несигурност на световните пазари. Какво означава всичко това?

Как се стигна до тук

Пандемията от COVID-19 и противоепидемичните мерки, които блокираха работата на много бизнеси, предизвикаха голям спад в търсенето на петрол и петролни продукти. По-малко самолети летят и авиокомпаниите нямат нужда от толкова самолетно гориво. Хората по-рядко пътуват с колите си и имат нужда от по-малко бензин.

Преди да стигне до преработване за нуждите на индустрията и потребителите, петролът се търгува на борсите. Тук обаче става дума не за реално съществуващи барели петрол, които физически променят своето местоположение и своята собственост, а за т. нар. фючърсни договори.

Фючърсният договор е споразумение между търговците на нефт, с което се уговаря продажбата на определено количество от суровината за определена цена на конкретна бъдеща дата. При този вид сделка търговците целят да спечелят от разликата между цената в техния договор и реалната цена на петрола на последната дата, на която фючърсът може да бъде продаден.

С наближаването на тази дата, спекулантите продават фючърсите на „истински“ купувачи, например петролни рафинерии, които получават петрола и го преработват. Ако обаче няма търсене от купувачите, които реално ще получат петрола, търговците няма на кого да продадат фючърса за петрола, който ще бъде добит и който няма къде да съхраняват. Затова се стига дотам те да плащат на купувачите, за да ги отърват от петрола.

Вторник, 21 април, беше последната дата, на която фючърсите за май можеха да бъдат продадени, посочва „Ню Йорк таймс“. Затова и понеделник беше критичен ден за търговците на борсите, които трябваше да се освободят от суровината. „Почти свърших с няколко тона петрол в мазето си“, казва Крис Амад, търговец на борсата, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Фючърсите върху сорта WTI с доставка през май поевтиняха с над 300% до минус 37.63 долара за барел в понеделник срещу вторник през нощта. Сортът „Брент“, който се добива от Северно море, поевтиня на 21 април до 17 долара за барел – най-ниската цена през последните 18 години и спад с 60% в сравнение с януари тази година.

По-късно фючърсите за американски петрол се върнаха в положителната територия - на т.нар. извънборсова търговия в Ню Йорк цената им се покачи до $1.40 за барел, а юнските поскъпнаха до 21.33 долара за барел. Цената на „Брент“ се покачи до 25.39 долара за барел.

Какво значи отрицателната цена на нефта

Отрицателната цена на американския лек суров петрол „Западен Тексас“ (WTI) значи, че търговците, които са сключили фючърсни договори за доставка през май, предлагат да платят на някой друг, който да вземе и складира петрола, който ще бъде доставен следващия месец.

Анализаторите посочват, че в безпрецедентната ситуация има чисто технически елементи, свързани със спецификата на фючърсните сделки при условия на понижено търсене. „Виждали сме и преди изолирани случаи, в които петролни компании са плащали на клиентите си да вземат петрола им, защото капацитета за съхранение не достига“, посочва Раян Фицморис от холандската „Рабобанк“. Той посочва също, че повечето купувачи предпочитат да купуват фючърси с доставка през юни.

Други специалисти посочват, че сривът в цената на американския суров петрол е индикатор за предстоящите икономически последствия от пандемията от COVID-19.

„Икономическият резултат от пандемията е рязък спад в търсенето. Може да има някои продукти, от които има недостиг, включително медицинско оборудване, лични предпазни средства и дезинфектанти. Но цялостната картина е, че огромен дял от потенциалното икономическо производство е просто на пауза“, пише Нийл Ъруин в „Ню Йорк таймс“.

„Икономиката е свързана с търсенето и предлагането, производството и потреблението. Въпросът за икономиката след пандемията ще бъде дали балансът между тези показатели може бързо да бъде възстановен след като веднъж е бил загубен. И това ще бъде много по-сложно от намирането на място за складиране на американски лек суров петрол „Западен Тексас.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG