Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гаранцията на ръководителя на фармацевтичния съюз Асена Стоименова падна в съда


Проф. Асена Стоименова
Проф. Асена Стоименова

Софийският районен съд (СРС) отмени в сряда паричната гаранция от 20 000 лв., определена от прокуратурата на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, съобщи адвокатът ѝ Христо Ботиев пред Свободна Европа. Тя беше обвинена на 10 април за всяване на паника, което предизвика символични протести на фармацевти в цялата страна.

По думите на адвокат Ботев съдът е приел, че по делото няма данни Стоименова да се укрие или да извърши престъпление. Освен това е отчел факта, че тя сама се грижи за двете си деца, както и общественото ѝ положение.

Районният съд не е коментирал наличието на обосновано предположение за вината на Стоименова, тъй като разследването е в твърде начален етап, разказа още защитникът ѝ. Добави, че магистратите изобщо не са ѝ определили мярка за неотклонение. Това обстоятелство е показателно за състоятелността на обвинението, доколкото съдът обичайно постъпва по този начин при липса на доказателства.

Проф. Асена Стоименова беше привлечена към наказателна отговорност за "серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение". Повод за прокурорската активност станаха нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които предупреждаваше за риск от недостиг на лекарства заради пандемията от коронавирус.

Текстът от Наказателния кодекс, по който ѝ беше повдигнато обвинението, обичайно се ползва от разследващите, за да разследват фалшиви сигнали на спешния телефон 112. От началото на извънредното положение прокуратурата образува редица такива дела, като обвиняеми засега са още лидерите на проруските партии „Възраждане“ и „Атака“ Костадин Костадинов и Волен Сидеров, както и председателят на гражданското движение „БОЕЦ“ Георги Георгиев.

Управителният съвет на фармацевтичния съюз вече излезе с декларация в подкрепа на своя председател. В нея се посочваше, че проблемите, засегнати публично от Стоименова, са коментирани от Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата и от председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "седмици преди визираните от прокуратурата интервюта". Фармцевти от цялата страна пък демонстрираха позицията си, излизайки пред аптеките с надписи „Аз съм Асена, аз съм фармацевт и не се страхувам“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG