Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имунната ви система ще експлодира". Кашпировски се зае с коронавируса


Анатолий Кашпировски е бивш щангист и дипломиран психотерапевт
Анатолий Кашпировски е бивш щангист и дипломиран психотерапевт

В последния месец руснаците видяха отново едно познато лице. Той е известен като хипнотизатор и психотерапевт. Името му се свързва и с думата "екстрасенс". И нямаше човек, който да не го познава в годините, когато се разпадаше Съветският съюз. 30 години по-късно Анатолий Кашпировски вече е 80-годишен. Този път не използва телевизионния екран, а има собствен канал в YouTube. И в разгара на пандемията от COVID-19 той започна да провежда... оздравителни сеанси.

Кашпировски седи неподвижен на фона на бежов тапет и кара зрителите да покрият с ръце очите си, което не е препоръчително според Световната здравна организация по време на пандемията от коронавирус.

Накрая на едночасовия монолог Кашпировски казва, че очаква "в близките дни да започнат да се обаждат хора, които са излекувани".

Кашпировски става известен през 1989 г. заради поредицата от телевизионни сеанси. Той се взира немигащо в зрителите и твърди, че има силата така да ги лекува.

В следващите няколко години той е звезда и обикаля разпадащия се Съветски съюз и по-късно Русия. Залите винаги са пълни, а популярността му го нарежда на второ място веднага след президента Борис Елцин (1991-2000).

По времето на Съветския съюз Кашпировски най-вероятно би се озовал в психиатрична клиника. Но когато СССР се разпада, той привлича вниманието на милиони хора, които са изправени пред икономически трудности и изпитват усещане за хаос. И така завоюва телевизионния праймтайм.

Кашпировски обаче не е сам. Стотици хиляди гледат и неговия основен конкурент - Алан Чумак, който разперва двете се ръце рано сутрин по телевизията и така "лекува". Зрителите поставят чаши с вода пред телевизора, за да се "заредят" с енергията на Чумак, който твърди, че тази вода след това може да се поставя върху рани или да се пие за здраве.

Най-известното изпълнение на Кашпировски е от март 1989 г., когато се появява на екран в операционна зала в Тбилиси, Грузия. Той се намира в Киев, Украйна, и с помощта на видео връзка и дистанционно внушение твърди, че премахва болката на пациентка, която не може да използва упойка по време на коремна операция.

"Сега всеки, който ме е гледал, може да отиде на зъболекар и да му извадят зъба. Няма да изпита никаква болка", казва той на зрителите след шоуто.

Анатолий Кашпировски в Прага, 1992 г.
Анатолий Кашпировски в Прага, 1992 г.

Няколко месеца по-късно оперираната жена, Леся Ершова, казва в интервю, че е изпитвала "ужасна болка" по време на операцията, която е изисквала 40-сантиметров разрез. Тя обаче се съгласила на сеанса, "за да не разочарова" Кашпировски. Ершова отказала упойка, защото Кашпировски й обещал по-рано да я направи по-слаба и да я включи в представленията си по света, разказва тя пред "Литературная газета".

"Той не си изпълни обещанието", казва Ершова.

Кашпировски е бивш щангист и дипломиран психотерапевт. След 1990-те години той е далеч от светлината на прожекторите. През 2009 г. той започва ново шоу по руския канал НТВ, посветено на "паранормални разследвания". Но скоро Кашпировски отново изчезва, защото конкуренцията вече е сериозна - шоуто "Битката на екстрасенсите" върви вече 20 сезона.

През 2010 г. Анатолий Кашпировски вече не е на екран и създава своя канал в YouTube, който има над 150 хиляди абонати. Той обикаля Русия и различни държави по света, където изнася сеанси пред руските общности. Видео записи от всички тези срещи са качени в канала му. Публиката купува билети за представленията с надежда да получи в замяна лечение.

Във видео, публикувано миналия август, възрастен мъж със силно изкривен гръбнак ходи по сцената в Тараз, Казахстан, и доближава Кашпировски. После изчезва зад завесата. Минути по-късно той дотичва обратно на сцената, размахва победоносно ръце, а гърбът му очевидно е изправен.

Пандемията от коронавирус също привлича вниманието на Кашпировски. Заразените в Русия надхвърлиха 70 хиляди, а смъртните случаи вече са над 600. На 13 април президентът Владимир Путин обяви, че ситуацията "се променя към лошо".

В това време зрителите на канала на Кашпировски в YouTube се увеличават. На 25 март той публикува монолог под заглавие "Коронавирусът - плюсове и минуси", който е гледан милион пъти. Докато води своя "оздравителен сеанс" на 9 април, на екрана се появяват коментари от зрители.

"Имах шум в ушите, но вече нямам", пише една жена. Друг зрител споделя, че само за няколко минути хроничната му болка във врата е изчезнала. "Вярвам във вас от 1989 г.", пише трети зрител.

Накрая на 53-минутното видео Кашпировски се разделя с лековерните си зрители:

"Нашата среща ще накара имунната ви система да експлодира и това ще ви защити. Желая ви го от дъното на душата си".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG