Връзки за достъпност

Извънредни новини

Том Мур - ветеранът, който събра над 25 милиона долара за борба с коронавируса


Том Мур
Том Мур

Той е на 99 години, ветеран от Втората световна война и един от най-активните хора в борбата с коронавируса, а отскоро и един от най-известните. Капитан Том Мур успя да събере над 25 милиона долара в помощ на Националната здравна служба на Великобритания.

Инициативата му започна на 9 април, когато с проходилката си започна да обикаля двора на къщата си в Йоркшир, Северна Англия. Ветеранът премина 100 пъти по дължината на своята градина преди юбилея си по-късно този месец.

Въпреки че първоначалната му идея е била да събере само 1000 паунда, Мур е надскочил многократно целта си. Медиите на Острова го наричат “символ на издръжливостта и силния дух”. Принц Уилям го определи като “абсолютна легенда".

“Невероятно е, че всички са вдъхновени от неговата история и отдадеността му”, коментира той пред британските медии.

В момента здравната система във Великобритания е подложена на огромен натиск заради коронавируса. Заразените там са близо 140 хиляди, а починалите над 18 хиляди. Близо един милион души са откликнали на призива за дарение на Мур, който по време на войната е служил в Индия, Бирма (сега Мианмар), Индия и Суматра.

„Чувствам се прекрасно и се надявам, че и вие се чувствате така“, заяви Мур на „финала“ на обиколката си, който бе предаван пряко от Би Би Си. Появиха се дори предложения до британската корона да го удостои с рицарско звание.

“Това ме кара да се смея”, казва Мур и споделя, че идеята за обиколките, с които да събере пари, е била вдъхновена от добрите грижи, които получил от здравната система, когато се лекувал от рак и когато преди време си счупил бедрото. Според Мур настоящата ситуация ще се промени и “един ден слънцето ще изгрее и облаците ще се разсеят”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG