Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Живот в призрачен град.“ Песента на Rolling Stones за карантината оглавява класации


Мик Джагър, Рони Ууд и Кий Ричардс
Мик Джагър, Рони Ууд и Кий Ричардс

Два дни след като роклегендите Rolling Stones пуснаха новата си песен „Живот в призрачен град“ (Living in a Ghost Town), сингълът е слушан милиони пъти и оглавява класации като iTunes Top 100. Песента е посветена на изолацията и на местата, които по-рано са кипели от живот, а сега са пусти. Клипът е направен от кадри от мегаполиси като Лондон и Лос Анджелис, чиито улици са празни.

Работата по песента е започнала преди пандемията от COVID-19 и налагането на мерките, които целят да намалят разпространението на вируса, но групата се е върнала на нея и я е завършила след въвеждането на социалната изолация. Песента „резонира във времето, в което живеем днес“, казва вокалистът Мик Джагър.

„Записахме това парче преди повече от година в Лос Анджелис за нов албум, работата беше продължителна, но тогава нещата се объркаха. Мик и аз решихме, че точно тази песен трябва да бъде завършена сега и ето я“, казва Кийт Ричардс, китарист и съосновател на Rolling Stones, цитиран от „Гардиън“.

Текстът е променен, за да отговаря на днешната ситуация.

„Текстът беше написан за чувството от това да бъдеш на място, което е било пълно с живот, но сега е лишено от такъв, така да се каже“, казва Мик Джагър за „Епъл Мюзик“. „Кийт Ричърдс и аз решихме, че трябва да я пуснем. Но аз казах, че трябва да я пренапиша. Част от текста не ставаше, беше твърде мрачен. Затова леко го промених. Но нямаше много какво да пренапиша, за да бъда честен. Сегашният текст е много близо до оригиналната версия.“

„Двайсет милиона души загубиха работата си заради нещо, което не зависи от тях. Колкото по-малко пари имаш, толкова повече тревоги. Положението на много хора е изключително тежко. Имам приятели, които живеят в много малки апартаменти в големи градове, нямат къде да отидат и са останали без работа. Аз съм много, много голям късметлия и осъзнавам това, но не всеки има същия късмет като мен“, казва още той.

Групата излезе с нова музика през 2012 г. в албума „Grrr!“, в него имаше две нови парчета – „Doom and Gloom“ и „One More Shot“. През 2016-а и 2019 г. пуснаха албум с блус кавъри и още една колекция с хитове. Последният им албум с изцяло нова музика – „A Bigger Bang“, е от 2005 г.

Групата скоро ще отбележи 60 години на сцената – Брайън Джоунс, Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс, Бил Уаймън и Иън Стюарт създават групата през 1962 г. През последните години Rolling Stones организираха много турнета. Такова беше предвидено и за лятото на 2020 г., но заради пандемията събитията бяха отменени. Миналата седмица групата се събра онлайн, за да вземе участие в благотворителния концерт на Лейди Гага в подкрепа на СЗО „Един свят: Заедно вкъщи“. Включиха се с изпълнение на „You Can’t Always Get What You Want“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG