Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за мистериозното изчезване на Ким Чен Ун


Ким Чен Ун за последно се появява публично на 11 април на партийно събрание
Ким Чен Ун за последно се появява публично на 11 април на партийно събрание

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не се е появявал публично от 11 април, когато за последно ръководи партийно събрание. Отсъствието му на тържествата по случай 15 април, датата, на която е роден първият лидер на КНДР и негов дядо Ким Ир Сен, предизвика спекулации около здравето му.

Появиха се публикации, позоваващи се на източници от Китай и Южна Корея, че той е в тежко състояние след операция или дори че е починал. До момента обаче реакция от Северна Корея няма, а Пекин и Сеул официално заявяват, че нямат информация, че здравето на Ким Чен Ун е влошено.

Какво се знае дотук

На 21 април южнокорейско издание написа, че лидерът на Северна Корея е претърпял сърдечна операция и се възстановява във вила край Пхенян. Медията се позова на неназован източник от Северна Корея.

Същия ден Си Ен Ен съобщи, че разузнаването на САЩ проверява информация, че здравето на Ким е влошено, като се позова на трима неназовани източници от американското разузнаване. Пред „Фокс Нюз“ съветникът по национална сигурност Робърт О’Брайън съобщи, че Вашингтон следи внимателно съобщенията за влошеното здраве на Ким.

Си Ен Ен цитира и източник от Южна Корея, според когото управляващите в Сеул са наясно със спекулациите относно здравето на Ким Чен Ун, но не са успели да потвърдят тези данни.

По-късно президентската администрация в Южна Корея публикува изявление, според което към онзи момент не е била засечена „необичайна активност“ от Северна Корея.

Пред Ройтерс източник от службата за международни отношения на Китайската комунистическа партия посочва, че към 21 април институцията няма информация, че Ким е тежко болен.

На пресконференция в четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че смята, че твърденията за влошеното здраве на севернокорейския лидер не са верни, но не уточни дали администрацията му е в контакт с Пхенян по въпроса.

В петък Ройтерс съобщи, че Китай е изпратил екип от експерти, включително и медицински лица, които да съветват властите в Пхенян относно здравето на Ким. Агенцията се позова на трима източници от службата за международни отношения на Китайската комунистическа партия. Ройтерс уточни, че няма информация какво значи за здравето на севернокорейския лидер изпращането на китайска делегация.

В събота базираната във Вашингтон неправителствена организация за изследване на Северна Корея 38 North публикува сателитни снимки, които според източници на платформата показват личния влак на севернокорейския лидер край курортен град в страната. Не е ясно обаче дали Ким е бил във влака.

Накратко, до момента съобщенията за влошеното здравословно състояние на Ким Чен Ун не намират потвърждение.

Защо е трудно да се разбере какво става в Северна Корея

Северна Корея стриктно контролира информацията, която излиза извън границите на страната, особено що се отнася до лидера ѝ. За него не е ясно включително на каква възраст е, има ли съпруга и деца.

Затова всички тези твърдения и публикации е почти невъзможно да бъдат потвърдени дори да отговарят на истината. Държавните медии в Северна Корея мълчат за състоянието на Ким и за липсата му на публични събития.

Информация за значими събития в държавата обикновено се появява дни или седмици след като се случат, отбелязват световните медии. Когато предишният лидер Ким Чен Ир умира през декември 2011 г., новината е съобщена дни по-късно по държавните медии, а чуждестранните разузнавателни служби не успяват да потвърдят информацията преди това.

Не за пръв път лидерът на КНДР изчезва от публичния радар, предизвиквайки спекулации по света. През 2008 г. Ким Чен Ир не не появява в продължение на няколко месеца. По-късно е потвърдено, че е получил сърдечен удар.

Самият Ким Чен Ун също е изчезвал по-рано. През 2014 г. той не се появява в продължение на 5 седмици. След това е показан по държавната телевизия да ходи с бастун и е съобщено, че не се е чувствал добре, припомня „Бизнес инсайдър“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG