Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коронавируса ще го преживеем, мерките не знам дали ще можем." Сезонният работник и пандемията


Борислав Аронов очаква да замине отново за Ротердам
Борислав Аронов очаква да замине отново за Ротердам

"Моите планове бяха да отида в Ротердам, да работя на едно пристанище за петрол, което ще се изгражда", разказва Борислав Аронов в телефонно интервю за Свободна Европа. Той все още е в София и не е тръгнал за Ротердам. Посредникът на фирмата работодател му е обяснил, че в момента няма как да замине и трябва да изчака, докато ситуацията в Европа се промени.

Борислав Аронов е трябвало да замине за Нидерландия в края на март. В момента е без работа в България. Той не е единствен. За много от сезонните работници работата тази година беше отменена или отложена с неясни срокове.

"Той (посредникът - б.а.) каза, че каквото е при нас, това е и при тях. В момента не можеш да заминеш, просто никой не заминава", разказва Аронов. Остава в готовност да замине, когато стане възможно, и е наясно, че там може и да бъде поставен под карантина.

В момента редица правителства в Европа се опитват да намерят решение точно на случаи като на Борислав. Тази седмица Германия обяви, че сезонни работници от България могат да пристигат на 7 летища в страната. Още в края на март Австрия транспортира над 200 работници от България и Румъния, които да се включат в сектора на социалните грижи. А Европейският съюз определи сезонните работници в земеделието като "критично необходими", наред със здравните работници и шофьорите на камиони.

Премиерът на България Бойко Борисов пък каза, че не смята за "справедливо" българи да ходят да работят в други държави в Европа, "да печелят, не знам колко пари, които са добре спечелени, и когато договорите приключат да идват тук, носейки заразата".

Хиляди българи традиционно изкарват прехраната си като работят в чужбина. Емигрантите се явяват най-големият инвеститор в България като са внесли над 4 млрд. лева през 2018 г. според доклад за миграцията и развитието, изготвен от Световната банка.

В момента Борислав Аронов не работи и е притеснен финансово. "За да закрепи положението", той е проучил възможностите за временна работа. "Много трудно стана с тези КПП-та, с които затегнаха положението заради хората, които пътуваха за Великден", обяснява той. В неговата сфера работа се намира, но извън София и затова в момента не е намерил подходящ вариант.

"Коронавируса ще го преживеем, мерките не знам дали ще можем. Аз се надявам, че просто ще свършат финансите по някое време и те ще отпуснат мерките и ще можем да ходим да работим, и ще можем да пътуваме без да има КПП-та и без да има такива забрани. Поне в Европейския съюз", казва Аронов.

В очакване на полета

По данни на Българска народна банка паричните преводи от българи в чужбина към България през 2019 са повече от 1.2 милиарда евро – средно по 100 милиона евро на месец. Тази статистика дава само частична представа за реалните пари, които сезонните работници носят в страната, тъй като БНБ отразява само трансферите по банков път на стойност над 2500 евро. Според доклада на Световната банка работещите в чужбина пращат значителни суми и неофициално, на които разчитат хиляди семейства из цялата страна.

Освен децата и пенсионерите, почти всички жители на Бръщен отиват да работят всяка година във ферма за малини във Великобритания
Освен децата и пенсионерите, почти всички жители на Бръщен отиват да работят всяка година във ферма за малини във Великобритания

Сезонната работа в чужбина е основният източник на доходи на хората в село Бръщен, община Доспат, в южна България. Всяка година около 400 човека от родопското село заминават да работят във ферма за малини във Великобритания. Хората от това село се прочуха от документалната поредица на Миролюба Бенатова "Народ под наем", излъчена през 2014 г. по Нова телевизия.

"Това е основният поминък на хората в селото", казва кметът на Бръщен Кемал Бошнаков в разговор по телефона.

"Иначе имам 10 учители в основното училище и детската градина, пенсионерите и друга заетост имам 4 семейства, които сеят тютюн все още. Те са на такава възраст, че не могат да заминат за Англия и това им е поминък - тук си изкарват по някой килограм тютюн. И всичко друго основно разчита на Англия", допълва той.

Преди България да сложи забрана на полетите от и до Великобритания на 16 април, около 140 работници са успели да заминат за фермата, намираща се на 70 км югоизточно от Лондон. Но полетите на повече от 30 души, които е трябвало да заминат този месец, са анулирани. Освен тях около 40 жени трябва да пристигнат преди 15 май, за да започнат първата беритба. На 26 април забраната на полетите от и до Великобритания беше отменена, a конкретни причини не бяха дадени.

"Вкъщи са си сега и очакват да подновят полетите за Лондон, за да могат да заминат. Защото те имат потвърждение от фермата, в която работят, имат специални покани от работодателя и очакват да пренасочат билетите си. При първото отваряне на полетите, вярвам, че ще заминат веднага", казва Бошнаков.

Първите работници заминават още през януари, за да подготвят фермата. През април и май идват останалите, а в най-натовареният месец юни във фермата работят над 400 души от родопското село
Първите работници заминават още през януари, за да подготвят фермата. През април и май идват останалите, а в най-натовареният месец юни във фермата работят над 400 души от родопското село

Относно пребиваването във Великобритания – една от най-тежко засегнатите от коронавирус европейски държави – работниците нямат сериозни опасения.

"Те са напълно изолирани във фермата. (…) По цял ден са на полето. Работят, имат един почивен ден, в който ходят до Мейдстоун или Ашфорд – те са най-близките градчета, пазаруват, спазват дистанциите, там са с маски и ръкавици. Отиваш, напазаруваш и се прибираш във фермата и там все едно си в планината", пояснява кметът.

Жителите на Бръщен обаче са "видимо притеснени" заради отлагането на заминаването им. Всяко закъснение означава и по-кратък работен сезон и по-ниски приходи, на които те разчитат през цялата година.

Българските сезонни работници бяха призовани да останат у дома от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, министър председателя, Националния щаб за борба с коронавируса и още много местни институции. Не се е коментирало обаче как ще се компенсират паричните загуби, които те ще понесат ако пропуснат най-натоварения сезон.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG