Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майка Тереза - ангел от небето или ангел от ада


Майка Тереза
Майка Тереза

Майка Тереза, монахиня (1910 – 1997)

Произход: семейство на албански католици от Скопие

Интереси: На 12 решава, че ще се отдаде на религията и ще стане мисионер, на 18 се присъединява към ирландския католически орден „Сестрите от Лорето”

Постижения: През 1950 основава „Мисионери на милосърдието”, организация с противоречив имидж, чиято цел е да подпомага бедните и болните - в Индия и по света

Признание: През 1997 е обявена за „блажена” от папа Йоан-Павел II

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра.

Каквото и да е отношението ни обаче, всеки веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза.

В последната си публична реч Майка Тереза се спира на въпроса, който я мъчи цял живот – как да обичаме Бога. Отговорът не е лесен, не е еднозначен, не е постоянно валиден. Отговорът, в крайна сметка, зависи от тайнствената смес между музиката в душата и думите в разума на всеки човек.

„Ние понякога мислим, че бедността е само да бъдеш гладен, гол и бездомен. Но бедността да бъдеш нежелан, оставен без любов, оставен без грижа, е по-голяма бедност. Ние трябва да започнем да лекуваме този вид бедност в нашите собствени домове” – казва в едно друго свое известно изказване монахинята, която цял живот се опитваше да обича хората по своя категоричен маниер.

В песента „Благословената Майка Тереза от Калкута”, се пее за тази същата католическа монахиня, създала „Мисионери на милосърдието”, орден, който се грижи за най-бедните, болните и умиращите по света.

Но наистина ли се грижи или буквално ги изпраща в царството на смъртта, както твърдят критици като британецът Кристофър Хитчънс?

Във филма му „Ангел от ада” писателката Мери Лаудън, доброволец в приюта „Дом на умиращия”, споделя: „Това са две стаи с 50-60 мъже в едната, 50-60 жени в другата, те умират, не получават медицинска помощ, не получават болкоуспокоителни….. Запитах се – какъв е смисълът”.

„Ангел от ада” е опит да се развенчае мита около Майка Тереза и да се каже нещо по-различно от общоприетото за нейните земни дела, свързани с култ не толкова към любовта, колкото към смъртта.

Истинското име на Майка Тереза е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя е албанска католичка от Скопие. На 12 има видение, на 18 постъпва в ордена Лорето и приема името на св. Тереза от Лизийо.

После работи в мисионерското училище в Калкута, но един ден усеща "божието призвание да помага на бедни и онеправдани" и отива в предградията, където мизерията е потресаваща.

Получава разрешение от Ватикана да създаде ордена „Мисионери на милосърдието”, но световната слава и потоците с пари се изливат в ордена след „Нещо красиво за Бог”, документален филм на ВВС от 1969. Авторът, Малкълм Магридж, наричан от Хитчънс „стар измамник и шарлатанин”, твърди, че екипът му участва в „първото телевизионно чудо” - част от лентата, снимана в тъмно помещение, е с отлично качество заради „божията светлина” в хосписите на Майка Тереза.

Е, операторът смята, че чудото е от качествата на новата лента „Кодак”, но всеки има право да вярва - дори в телевизионни чудеса.

Все пак е факт, че Майка Тереза става вдъхновяващ образ на милосърдие и състрадание. Тя набира огромни дарения, прави хосписи и в други страни, в ордена се включват хиляди доброволци, а през 1979 получава и Нобеловата награда за мир. Две години след смъртта си от инфаркт през 1997, Майка Тереза е обявена за блажена от папа Йоан-Павел ІІ.

Но това не спира въпросите. Критиците питат – защо монахинята не лекува сърцето си в собствените си болници, а в частни клиники в САЩ? Как папата наруши правилата и обяви Тереза за блажена само след две години? Колко животи струват нейните проповеди срещу абортите и контрацептивите? Какво значи твърдата ѝ вяра, че смъртта е най-висшето развитие на човешкия живот?

Истинските отговори знаят малцина в този свят и мнозина в отвъдния. Но името на Майка Тереза е символ, а самата тя казва: „Аз съм, каквато съм в очите на Бога, но много е важно за хората да обичат бедните”.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG