Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: В Пирин няма да може да се строи бързо и лесно


11 януари 2018 г. Протест в защита на Пирин в София.
11 януари 2018 г. Протест в защита на Пирин в София.

Всяка промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това реши петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението е окончателно.

Делото бе заведено през март 2017 г. от Коалиция "За да остане природа в България" – WWF и Асоциацията на парковете в България през март 2017 г.

В сряда ВАС потвърди изводите на предходните съдебни инстанции и постанови, че екологичната оценка трябва да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана за управлението на парка, съобщи Медиапул.

Неправителствените организации, защитаващи природата, са изчислили, че проектът за строеж в Пирин е предвиждал възможност за застрояване на 12 пъти повече площ от националния парк спрямо сегашните параметри. Отделно се е създавала възможност за изсичане на гори върху 60% от територията на парка. Това доведе до опасения в това, че прокарването на втори кабинков лифт до Банско може да доведе до застрояване на околната площ с хотели и други постройки на туристическия бизнес.

Един от основните защитници на идеята за застрояване без екооценка беше бившият министър на околната среда и водите Нено Димов, макар че първоначалното разрешение за такова строителство беше издадено от неговата предшественичка на поста - Ирина Костова.

Сегашният министър на околната среда Емил Димитров също поддържаше тезата на Нено Димов, че новият план за управление на Пирин няма нужда от екооценка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG