Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: ВАС потвърди уволнението на Румяна Ченалова от съдебната система


Румяна Ченалова

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди в понеделник решението на Висшия съдебен съдебен съвет (ВСС) да уволни от съдебната система съдия Румяна Ченалова. Тя беше отстранена преди 5 години заради делото "Белведере".

Аргументите за отстраняването й от системата бяха, че е демонстрирала предубеденост по делото "Белведере", забавила е администрирането на жалбите по същото дело и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела. Извън това Ченалова четири години не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" за отмяна на две обезпечителни мерки.

Ченалова обжалваше уволнението си от съдебната система с мотива, че ВСС е взел решението в нарушение на принципите за "безпристрастност, непредубеденост и истинност". ВАС обаче намери, че решението е обосновано и постановено при правилно прилагане на материалния закон.

По повод действията на Ченалова по делото тогавашният посланик на Франция в България Ксавие дьо Кабан заяви, че в съдебната система има „гнили ябълки“ и каза, че не би препоръчал на френски компании да развиват бизнес дейност в България. Тогава той обясни, че съдийката не е получила случайно делото, че определеният от нея синдик забавя сключването на договори и плащания и че определено му възнаграждение е несъобразно със задълженията на фирмите в несъстоятелност.

Отстраняването й от системата обаче съвпадна с обясненията й, че помни всички разкази на Владимира Янева – тогава председател на СГС, за близките й контакти с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и получените от него нареждания от премиера Бойко Борисов "да я опраска".

Изтеклите записи, придобили публичност като "Яневагейт", водени от Янева и Ченалова с адвокат Момчил Мондешки, бяха свързани с разрешения за незаконно подслушване, заради които Янева беше освободена. В разговорите между тримата се разкриват обвързаности между съдебната и изпълнителната власт. Разследването беше прекратено през 2017 г. без огласяването на мотиви за това.

Румяна Ченалова беше наказана след три предложения още от предишния състав на ВСС и от тогавашния министър Христо Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG